Recept za domaće pogačice: Jeftin i brz doručak koji zadovoljava celu porodicu
Možete ih jesti same ili pripremiti pravu gozbu sa suhomesnatim i mlečnim proizvodima
Čist, domaćinski srpski doručak često je burek ili bilo koje drugo pecivo. Da ne biste išli u pekaru ili kupili gotovo pa ispekli u rerni, zašto se ne biste oprobali u njihovom samostalnom pravljenju?
Nije nikakva nauka napraviti proste i ukusne pogačice koje možete kombinovati sa raznim dodacima.
Sastojci:
- 4 šolje brašna za biskvit + za posipanje
- 4 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1 šolja putera + za premaz
- 1 šolja mlaćenice
Priprema:
Zagrejte rernu i pleh obložite papirom za pečenje.
U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, isecite na manje komade, pa ubacite u činiju sa suvim sastojcima. Promešajte. Smesi dodajte mlaćenicu i formirajte testo.
Radnu površinu pobrašnite i prebacite testo. Mesite još dok se sve lepo ne sjedini.
Oklagijom razvucite testo u krug ili kvadrat i modlom kojom želite secite testo (to može biti čaša ili modla za kolače). Isečenu parčad stavljajte na pripremljen pleh. Nije problem i ako se pogačice dodiruju.
Pecite do 20 minuta na 200 stepeni dok ne porumeni. Kada budu gotove, dok su još u plehu, premažite ih otopljenim puterom.
Poslužite ih uz meze ili salatu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)