Jednostavan recept za grašak, koji će uspeti iz prve: Jelo koje može svako da pripremi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vratimo se jednom klasiku naše kuhinje, kome je teško odoleti

Foto: Marko Jovanović

S vremena na vreme je dobro prisetiti se klasika našeg kulinarstva kao što je grašak. Jelo koje, čini se, nikada neće zastariti.

Ukoliko niste najveštiji na teritoriji kuhinje i čini vam se da je ono što su naše bake i mame spremale komplikovano za vas, dozvolite da vas ovaj recept razuveri.

Ovo je brz i jednostavan recept za grašak, koji je savršen i za početnike, ali i za one koji žele da bez gledanja na sat pripreme savršen ručak

Sastojci:

  • 1 kesa zamrznutog graska
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 srednje sargarepe 
  • ulje
  • so ili vegeta
  • mirođija
  • malo brašna
  • aleva paprika
  • malo šecera
  • peršun

Priprema:

U jednu šerpu zagrejte ulje i ubacite sitno iseckane glavice crnog luka. Dodajte pola kašičice šećera i promešajte.

Očistite šargarepu i isecite ih na tanke kolutove, a zatim ih dodajte u šerpu sa lukom. Ukoliko koristite zamrznuti grašak, pobrinite se da je lepo odleđen i dodajte ga u šerpu. Zajedno sve sastojke još malo ostavite da se prže.

Zatim,  u istu šerpu dodajtet kašiku brašna, aleve paprike po želji, i nalijte vrelom vodom. Vodu dodajete u zavisnosti koliko želite da vam grašak bude gust. Ukoliko želite gušći, dodajte dovoljno vode da prekrije sastojke iz šerpe.

Dodajte malo mirođije, suve ili sveže i poklopite da se kuva.

Kada zrna graška budu skuvana, tako da se lako "raspadaju", dodajte malo soli ili vegete i dodajte preršun.

Ako ste ljubitelji mesa u ovom jelu, onda na samom početku pripreme meso ipržite i izvadite ga iz šerpe. U toj istoj šerpi dodajete luk i sve po redu kao gore napisano. Na kraju dodajte meso da se zajedno kuvaju.

Prijatno!

(Telegraf.rs)