Jednostavan recept za grašak, koji će uspeti iz prve: Jelo koje može svako da pripremi
Vratimo se jednom klasiku naše kuhinje, kome je teško odoleti
S vremena na vreme je dobro prisetiti se klasika našeg kulinarstva kao što je grašak. Jelo koje, čini se, nikada neće zastariti.
Ukoliko niste najveštiji na teritoriji kuhinje i čini vam se da je ono što su naše bake i mame spremale komplikovano za vas, dozvolite da vas ovaj recept razuveri.
Ovo je brz i jednostavan recept za grašak, koji je savršen i za početnike, ali i za one koji žele da bez gledanja na sat pripreme savršen ručak
Sastojci:
- 1 kesa zamrznutog graska
- 1 veća glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 2 srednje sargarepe
- ulje
- so ili vegeta
- mirođija
- malo brašna
- aleva paprika
- malo šecera
- peršun
Priprema:
U jednu šerpu zagrejte ulje i ubacite sitno iseckane glavice crnog luka. Dodajte pola kašičice šećera i promešajte.
Očistite šargarepu i isecite ih na tanke kolutove, a zatim ih dodajte u šerpu sa lukom. Ukoliko koristite zamrznuti grašak, pobrinite se da je lepo odleđen i dodajte ga u šerpu. Zajedno sve sastojke još malo ostavite da se prže.
Zatim, u istu šerpu dodajtet kašiku brašna, aleve paprike po želji, i nalijte vrelom vodom. Vodu dodajete u zavisnosti koliko želite da vam grašak bude gust. Ukoliko želite gušći, dodajte dovoljno vode da prekrije sastojke iz šerpe.
Dodajte malo mirođije, suve ili sveže i poklopite da se kuva.
Kada zrna graška budu skuvana, tako da se lako "raspadaju", dodajte malo soli ili vegete i dodajte preršun.
Ako ste ljubitelji mesa u ovom jelu, onda na samom početku pripreme meso ipržite i izvadite ga iz šerpe. U toj istoj šerpi dodajete luk i sve po redu kao gore napisano. Na kraju dodajte meso da se zajedno kuvaju.
Prijatno!
(Telegraf.rs)