Da li ste probali dedin brk? Starinski kolač koji ćete obožavati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nazivaju ga još i mačje oči, a kolač je koji će vas osvojiti

Foto: Shutterstock

Kolač koji je nepravedno retko pripreman, a pravi je tradicionalni desert, jeste čuveni dedin brk. 

Dedin brk ili kako ga još nazivaju mačje oči, karakteriše jednostavan recept, mešavina voća i omiljenih slatkih ukusa.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 kašičica šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika kakaa

za fil:

  • 3 jajeta
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 150 g margarina
  • malo ruma
  • 4 banane (birajte što duže i ravnije)

Priprema:

Za koru odvojte žumance i belance, a zatim belanca umutite u čvrstu penu. Žumance umutite posebno sa šećerom.

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao, te ih dodajte umućenim žumancima i dobro pomešajte da se svi sastojci sjedine.

Postepeno dodajte šlag, tačnije penu od belanaca.

Prebacite u veliki pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta

Izvadite ispečenu koru iz pleha, odvojte od papira i dok je još topla urolajte, te ostavite da se ohladi.

Za fil umutite jaja i šećer da budu penasta i kuvajte na pari uz stalno mešanje dok se šećer potpuno ne otopi.

Zatim dodajte čokoladu i kuvajte uz stalno mešanje, sve dok se čokolada fino ne rastopi i ne sjedini sa jajima i šećerom.

Dovoljno je 10 do 15 minuta da kuvate na laganoj vatri ovu smesu, kako ne bi potamnela.

U topao fil dodajte malo ruma, promešajte i ostavite da se ohladi.

Kada se fil ohladi, dodajte penasto izmješani margarin, te sve zajedno dobro izmiksajte.

Koru izravnajte i na nju razmažite pola fila. Bananama isecite krajeve. Dve cele banane složite jednu iza druge, na jedan rub kore, a druge dve na isti način stavite na suprotni kraj kore. Polako i pažljivo zarolajte koru s jedne i druge strane prema sredini. Roladu zatim preokrenite tako, da rubovi kore budu sa donje strane.

Rolat premažite ostatkom kreme, te ukrasite iscrtavajući talase po filu pomoću viljuške.

Prijatno!

(Telegraf.rs)