Da li ste probali dedin brk? Starinski kolač koji ćete obožavati
Nazivaju ga još i mačje oči, a kolač je koji će vas osvojiti
Kolač koji je nepravedno retko pripreman, a pravi je tradicionalni desert, jeste čuveni dedin brk.
Dedin brk ili kako ga još nazivaju mačje oči, karakteriše jednostavan recept, mešavina voća i omiljenih slatkih ukusa.
Sastojci:
- 5 jaja
- 5 kašičica šećera
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kašika brašna
- 1 kašika kakaa
za fil:
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 150 g margarina
- malo ruma
- 4 banane (birajte što duže i ravnije)
Priprema:
Za koru odvojte žumance i belance, a zatim belanca umutite u čvrstu penu. Žumance umutite posebno sa šećerom.
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao, te ih dodajte umućenim žumancima i dobro pomešajte da se svi sastojci sjedine.
Postepeno dodajte šlag, tačnije penu od belanaca.
Prebacite u veliki pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta
Izvadite ispečenu koru iz pleha, odvojte od papira i dok je još topla urolajte, te ostavite da se ohladi.
Za fil umutite jaja i šećer da budu penasta i kuvajte na pari uz stalno mešanje dok se šećer potpuno ne otopi.
Zatim dodajte čokoladu i kuvajte uz stalno mešanje, sve dok se čokolada fino ne rastopi i ne sjedini sa jajima i šećerom.
Dovoljno je 10 do 15 minuta da kuvate na laganoj vatri ovu smesu, kako ne bi potamnela.
U topao fil dodajte malo ruma, promešajte i ostavite da se ohladi.
Kada se fil ohladi, dodajte penasto izmješani margarin, te sve zajedno dobro izmiksajte.
Koru izravnajte i na nju razmažite pola fila. Bananama isecite krajeve. Dve cele banane složite jednu iza druge, na jedan rub kore, a druge dve na isti način stavite na suprotni kraj kore. Polako i pažljivo zarolajte koru s jedne i druge strane prema sredini. Roladu zatim preokrenite tako, da rubovi kore budu sa donje strane.
Rolat premažite ostatkom kreme, te ukrasite iscrtavajući talase po filu pomoću viljuške.
Prijatno!
(Telegraf.rs)