Kolač sa makom i belom čokoladom za slasno popodne
Divna zakuska za posle ručka
Mak je popularan sastojak u svetu poslastičarstva, posebno kada je u pitanju pravljenje kolača, mafina i peciva. Ovaj sastojak daje prepoznatljiv profil ukusa i poboljšava teksturu.
U kombinaciji sa belom čokoladom ovaj recept će vam svaki sledeći put biti na umu kada vam se jede nešto slatko a domaće.
Sastojci:
- 200 g mlevenog maka
- 200 g šećera
- 500 ml mleka
- 300 g keksa
- griz
- vanilin šećer
- 150 g putera
- 100 g bele čokolade
- 50 g slatke pavlake
Priprema:
U jednu šerpicu stavite mak zajedno sa šećerom i griz, pa prokuvajte u mleku. Vodite računa o temperaturi, održavajte sve na srednjoj vatri. Kada se smesa zgusne, onda sledi puter koji treba dobro izmešati sa ovom smesom.
Tek onda na red dolazi dodavanje mlevenog keksa u sve ovo. Pazite da se sve lepo sjedini u homogenu smesu. Izlijte u kalup i ostavite da se dobro ohladi.
Ganaš ćete spremiti od bele čokolade koju ćete istopiti na pari, pa dodajte slatku pavlaku. Prelijte kolač i neka malo sve odstoji u frižideru. Uskoro će biti spreman za služenje.
Prijatno!
(Telegraf.rs)