Niški specijalitet: Čaije kao odličan način da započnete dan
Idealan doručak koji ne smete preskočiti
Jug naše lepe zemlje je poznat po sjajnim specijalitetima, jelima koja su postala i nadaleko popularna. Počevši od čuvenog ajvara preko banice, bureka, peglane kobasice i slično, zaista je lista jela duga.
A da li ste čuli za čaije?
To je tipično jelo iz Niša, a recept za njih je jednostavan tako da ih može spremiti i ona manje iskusna domaćica.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 2 kašičice suvog kvasca
- 150 ml ulja
- pola kašike soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml toplog mleka
- malo mlake vode
za fil:
- 300 g sira (najbolje da bude feta)
- 2 jajeteta
- 8 kašika ulja
Priprema:
U mlako mleko sipajte suvi kvasac i šećer i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira, u čemu će mu pomoći šećer.
U međuvremenu, u drugoj činiji prosejte brašno, dodajte mu so, ulje i mlaku vodu. Kada sve ovo pomešate, ubacite nadošli kvasac i mesite dok ne dobijete meko i elastično testo. Potom prekrijte činiju krpom i ostavite na toplom da odstoji od 45 do 60 minuta, odnosno dok se testo ne udvostruči. Kada testo dovoljno dugo odstoji, premesite ga i podelite na manje delove i svaki od njih razvucite oklagijom u tanji krug.
Sir izrendajte, a jaja umutite, pa spojte ove dve namirnice. Razvaljane krugove premažite uljem i pospite sirom. Ivice zatvorite rukom pa urolajte u oblik puža i ređajte ih u podmazan pleh. Prekrijte krpom i ostavite još 15 do 20 minuta da odstoje pa stavite u rerni na pečenje oko 20 minuta na 200 stepeni ili dok ne porumene.
Prijatno!
(Telegraf.rs)