Niški specijalitet: Čaije kao odličan način da započnete dan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Idealan doručak koji ne smete preskočiti

Foto: Shutterstock/Karl Allgaeuer

Jug naše lepe zemlje je poznat po sjajnim specijalitetima, jelima koja su postala i nadaleko popularna. Počevši od čuvenog ajvara preko banice, bureka, peglane kobasice i slično, zaista je lista jela duga.

A da li ste čuli za čaije?

To je tipično jelo iz Niša, a recept za njih je jednostavan tako da ih može spremiti i ona manje iskusna domaćica.

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 150 ml ulja
  • pola kašike soli
  • 1 kašičica šećera
  • 250 ml toplog mleka
  • malo mlake vode

za fil:

  • 300 g sira (najbolje da bude feta)
  • 2 jajeteta
  • 8 kašika ulja

Priprema:

U mlako mleko sipajte suvi kvasac i šećer i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira, u čemu će mu pomoći šećer.

U međuvremenu, u drugoj činiji prosejte brašno, dodajte mu so, ulje i mlaku vodu. Kada sve ovo pomešate, ubacite nadošli kvasac i mesite dok ne dobijete meko i elastično testo. Potom prekrijte činiju krpom i ostavite na toplom da odstoji od 45 do 60 minuta, odnosno dok se testo ne udvostruči. Kada testo dovoljno dugo odstoji, premesite ga i podelite na manje delove i svaki od njih razvucite oklagijom u tanji krug.

Sir izrendajte, a jaja umutite, pa spojte ove dve namirnice. Razvaljane krugove premažite uljem i pospite sirom. Ivice zatvorite rukom pa urolajte u oblik puža i ređajte ih u podmazan pleh. Prekrijte krpom i ostavite još 15 do 20 minuta da odstoje pa stavite u rerni na pečenje oko 20 minuta na 200 stepeni ili dok ne porumene.

Prijatno!

(Telegraf.rs)