Ideja za jesenji ručak: Tarana sa kobasicama i krompirom
Idealno jelo da se zagrejete u ove prve hladne dane
Ako volite tradicionalna jela sa severa Vojvodine, imamo pravi recept za vas. Tarana sa kobasicama i krompirom je često i jedno od omiljenih jela na trpezama Vojvođana, a veoma je jednostavno za pripremu.
Najbitnije da obezbedite dobru i pomalo ljutkastu kobasicu, jer ona daje ovom specijalitetu prepoznatljiv ukus.
Kako se sprema tarana sa kobasicama i krompirom?
Sastojci:
- 150 g kobasice (1/2 para)
- 100 g krompira (1 komad)
- 200 g tarane
- maslinovo ulje
- so i biber prema ukusu
- 2 kašičice slatke crvene mlevene paprike
- oko 350 ml vode
Priprema:
Operite, oljuštite i isecite krompir na kocke. Takođe, narežite kobasicu na tanke kolutove.
Stavite u šerpu maslinovo ulja dooljno da pokrije dno.
Postavite posudu na vatru da se zagreje i spustite kolutove kobasice da se na laganoj vatri proprže i puste sok. Otprilike ukupno po dva-tri minuta svaka strana.
Zatim dodajte kockice krompira i zajedno ih sa kobasicom pržite još oko pet minuta na laganoj vatri.
Dospite vodu, so, biber, mlevenu crvenu papriku i taranu i sve mešajte dok se kuva na laganoj vatri.
Vodite računa i pratite da čim voda uvri i tarana počne da se "lepi" za dno šerpe da dodate još po malo vode.
Dolivajte vodu sve dok se krompir ne skuva, što je otprilike oko 30 minuta.
Jelo je gotovo kada su tarana i krompir skuvani i kada je isparila većina tečnosti.
Prijatno!
(Telegraf.rs)