Ideja za ručak: Spremite lisičarke u pavlaci

Vreme čitanja: oko 1 min.

Možete da ih poslužite kao prilog ili kao ceo obrok, uz dodatak, recimo, pirinča i salate

Foto: Shutterstock

U pazuzama između slavskih dana možda ćete poželeti neki drugačiji recept i da pojedete nešto laganije spremljenu hranu. Pečurke su u tom slučaju uvek odličan izbor. Predlažemo vam da napravite predivne lisičarke u sosu od pavlake. 

Ovako spremljene gljive možete da poslužite kao samostalno jelo, uz pecivo, uz kuvan pirinač ili krompir, palentu, testeninu... ili kao prilog mesu!

Sastojci za lisičarke u pavlaci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 300 g gljiva lisičarki
  • 300 g šampinjona
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • so i biber prema ukusu
  • par kašika kisele pavlake 
  • par kašika ulja
  • mirođija za garniš

Priprema lisičarki u pavlaci:

Očistite i iseckajte luk na sitne kockice.

U dubokom tiganju zagrejte ulje, a potom propržite luk dok ne postane staklast.

Kada se luk dovoljno prodinstao, dodajte očišćene i narezane šampinjone. Dinstajte ih svega tri-četiri minuta, a zatim dodajte i očišćene i narezane lisičarke.

Začinite mešavinom suvog biljnog začina i nastavite da dinstate još par minuta, uz stalno mešanje.

Kada su malo smekšale, dodajte u tiganj pavlaku za kuvanje, smanjite temperaturu i nastavite da krčakte pečurke još pet do šest minuta.

Nemojte da mešate, samo tigan povremeno protresite.

Pred kraj začinite pečurke sa solju i biberom prema ukusu.

Kada je sve gotovo, maknite jelo sa vatre, i tada dodajte kiselu pavlaku, sve promešajte i servirajte. Ukrasite sa mirođijom.

(Telegraf.rs)