Stari dobri recept za šarenu salatu: Neke kuće ne mogu da zamisle zimnicu bez nje
Neko voli rendanu, neko secaknu
Ako volite recepte za turšije i zimske ukišeljene đakonije, onda morate makar jednom da spremite i čuvenu šarenu salatu.
Osim što je i ukusna i mirisna, savršen je izvor vitamina za hladne jesenje i zimske dane, a pravi se veoma jednostavno.
Neko voli da je secka, neko da je renda, neko da je sprema "na tračice"... koji god da je vaš izbor, ako je spremite obogatićete vašu trpezu.
Sastojci za šarenu salatu od sedam kilograma:
- 1 kg paprika
- 1 kg kupusa
- 1 kg krastavčića
- 1 kg karfiola
- 1 kg zelenog paradajza
- 1 kg šargarepe
- 1 kg crvenog luka
za presolac za salatu:
- 3 l vode
- 1 l sirće razblaženo 9%
- 9 kašika soli
- 9 kašika šećera
- 1 kom vinobran
Priprema:
Temeljno operite i očistite povrće.
Kupus izribajte (iseckajte na tračice), papriku iseckajte (na rezance ili veće kvadratiće), krastavčiće i šargarepu na kolutiće, paradajz na kriške, luk ili na tračice kao i kupus ili pak kupite baš male glavice, pa ih stavite cele. Karfiol iscepkajte na cvetiće.
Isečeno povrće stavite u veću plastičnu posudu i dobro ga izmešajte.
Napravite presolac tako što ćete da pomešate sve sastojke ida pustite da prokuva. Dok je još tečnost vrela, prelite povrće.
Pokrite posudu sa čistom krpom i zamotajte u ćebe.
Ostavite povrće tako da stoji 24 sata. Promešajte ga dva do tri puta za to vreme.
Pripremite čiste tegle (da ne budu vruće).
Dobro stisnite povrće da "ne pliva", već da stoji čvrsto u tegli i da presolac bude naliveno tako da ga potpuno prekrije.
Povrće možete da spakujete i u plastičnu posudu, ili manje bure, ali takođe da bude dobro složeno i jako pritisnuto da ne pluta, potopljeno u potpunosti sa tečnošću u kojoj će da stoji.
Ostavite ovako spremljeno povrće da odstoji neko vreme na tamnom i hladnom mestu i imaćete salatu u kojoj možete da uživate celu zimu.
(Telegraf.rs)