Priprema bajadera od svinjskog mesa: Kako savršeno da ispečete i isečete pečenje za novogodišnju trpezu
Možete da spremite pečenje sa glazurom bez nje
Ako tražite rešenje kako da pripremite meso za novogodišnju trpezu, ako želite nešto tradicionalno a opet inovativno i drugačije, svečanije - imamo pravi recept sa kojim ćete da budete zadovoljni i vi i vaši gosti.
Prednost ovakvog načina pripreme svinjskkog mesa je u tome što je izuzetno jednostavno, a opet pruža vrhunsko uživanje u hrskovoj korici i mekanom i sočnom mesu. Za svečaniju notu možete da pripremite meso sa posebnom glazurom za prazničnu trpezu, a za neke druge, regularne dane, nećete pogrešiti ako je i preskočite.
Jedno je sigurno, kada budete savladali ovaj metod više vam neće pasti na pamet poručivanje pečenja iz pečenjara.
Sastojci:
- 1 kg svinske potplećke (praseći stomak bez kostiju, trbušina)
- 50 g soli
za glazuru:
- 1 dl soja-sosa
- 3 kašike meda
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica senfa
Priprema:
Uzmite komad mesa i zasecite kožu nožem u obliku romboida, ali ne previše duboko, da se meso ne bi savijalo na tim mestima tokom pečenja i izgubilo lep (i željeni) oblik.
Dobro sve usolite i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi minimum 30 minuta.
Stavite meso na žicu od rerne i ostavite da se peče sat vremena na temperaturi od 180 stepeni. Ispod žice sa mesom stavite pleh za pečenje kako bi se masnoće cedila u njega tokom pečenja.
Nakon sat vremena pojačajte temperaturu na 200°C i upalite ventilator. Pecite još 20 do 30 minuta dok kožica ne dobije lepu boju i ne postane hrskava.
U međuvremenu stavite sve sastojke za sos i izblendajte ih, a prebacite u stavite tiganj i dobro zagrejte.
Pečenu mesnu bajaderu stavite u tiganj sa sosom, ali vodite računa da nikako ne dodiruje kožu, kako ne bi izgubila hrskavost.
Dinstajte meso u sosu još par minuta dok ne dobije lepu glazuru.
Servirajte tako što ćete ovaj komad mesa da isečete na kocke koje podsećaju na bajadere i poslužite ih dok su još tople.
(Ona.rs)