Priprema bajadera od svinjskog mesa: Kako savršeno da ispečete i isečete pečenje za novogodišnju trpezu

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Možete da spremite pečenje sa glazurom bez nje

Foto: Shutterstock

Ako tražite rešenje kako da pripremite meso za novogodišnju trpezu, ako želite nešto tradicionalno a opet inovativno i drugačije, svečanije - imamo pravi recept sa kojim ćete da budete zadovoljni i vi i vaši gosti.

Prednost ovakvog načina pripreme svinjskkog mesa je u tome što je izuzetno jednostavno, a opet pruža vrhunsko uživanje u hrskovoj korici i mekanom i sočnom mesu. Za svečaniju notu možete da pripremite meso sa posebnom glazurom za prazničnu trpezu, a za neke druge, regularne dane, nećete pogrešiti ako je i preskočite.

Jedno je sigurno, kada budete savladali ovaj metod više vam neće pasti na pamet poručivanje pečenja iz pečenjara.

Sastojci:

  • 1 kg svinske potplećke (praseći stomak bez kostiju, trbušina)
  • 50 g soli

za glazuru:

  • 1 dl soja-sosa
  • 3 kašike meda
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica senfa

Priprema:

Uzmite komad mesa i zasecite kožu nožem u obliku romboida, ali ne previše duboko, da se meso ne bi savijalo na tim mestima tokom pečenja i izgubilo lep (i željeni) oblik.

Dobro sve usolite i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi minimum 30 minuta.

Stavite meso na žicu od rerne i ostavite da se peče sat vremena na temperaturi od 180 stepeni.  Ispod žice sa mesom stavite pleh za pečenje kako bi se masnoće cedila u njega tokom pečenja.

Nakon sat vremena pojačajte temperaturu na 200°C i upalite ventilator. Pecite još 20 do 30 minuta dok kožica ne dobije lepu boju i ne postane hrskava.

U međuvremenu stavite sve sastojke za sos i izblendajte ih, a prebacite u stavite tiganj i dobro zagrejte.

Pečenu mesnu bajaderu stavite u tiganj sa sosom, ali vodite računa da nikako ne dodiruje kožu, kako ne bi izgubila hrskavost.

Dinstajte meso u sosu još par minuta dok ne dobije lepu glazuru.

Servirajte tako što ćete ovaj komad mesa da isečete na kocke koje podsećaju na bajadere i poslužite ih dok su još tople.

(Ona.rs)