Da li znate šta je bibimbap? Ovo je najguglaniji recept u 2023. godini

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelo koje može da se sprema u beskonačno mnogo varijanti

Foto: Shutterstock

Bibimbap je verovatno najpopularnije i širom sveta poznato korejsko jelo.

Najjednostavniji prevod za njega glasio bi "mešani pirinač sa mesom i raznim povrćem", a njegov recept možete da spremate u beskonačno mnogo varijacija. Igrom slučaja je jelo koje je najviše puta pretraživano na Guglu tokom 2023. godine.

Sve zavisi od vaših preferencija i ukusa.

Sastojci:

(za tri osobe)

Meso i sos od mesa:

  • 100 g mlevene govedine
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika susamovog ulja
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1/4 kašičice mlevenog belog luka

Povrće i ostalo:

  • 250 g spanaća
  • 250 g klica pasulja
  • 100 g pečurke
  • 120 g šargarepe
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 šolje kuvanog pirinča 
  • 3 jaja
  • Malo ulja za prženje
  • Malo tostiranih morskih algi, iseckanih na trake

Bibimbap sos

  • 1 kašika susamovog ulja
  • 1 kašika šećera 
  • 1 kašika vode
  • 1 kašika tostiranih semenki susama
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta 
  • 1 kašika belog luka, sitno mleven

Priprema:

Stavite pirinač da se kuva prema uputstvu sa pakovanja, ocedite i ostavite sa strane.

Pomešajte mleveno goveđe meso sa ostalim sastojcima i marinirajte ga oko pola sata. U poseban tiganj ili vok dodajte malo ulja i pecite meso na srednjoj do jakoj vatri. Potrebno je svega tri do pet minuta da se temeljno uprži. Očistite vok/tiganj.

Sve sastojke za bibimbap sos pomešajte u jednu činiji.

Blanširajte posebno i odvojeno spanać i klice pasulja.

Operite, ogulite i na tanke trakice isecite šargarepu. Dodajte u vok malo ulja  i soli i propržite šargarepu na jakoj vatri dva do tri minuta. Još jednom očistite vok/tiganj.

Zatim očistite i isperite pečurke i narežite ih na tanke kriške. Opet dodajte ulje i so i propržite pečurke oko dva-tri minuta.

Ispržite jaje na oko.

Servirajte bibimbap tako što ćete prvo sipati pirinač u posudu, zatim dodati meso, a potom poređati različito povrće i posuti sa iseckanim algama, preliti bibimbap sosom i staviti isprženo jaje u centar posude.

Uživajte!

(Ona.rs)