Da li znate šta je bibimbap? Ovo je najguglaniji recept u 2023. godini
Jelo koje može da se sprema u beskonačno mnogo varijanti
Bibimbap je verovatno najpopularnije i širom sveta poznato korejsko jelo.
Najjednostavniji prevod za njega glasio bi "mešani pirinač sa mesom i raznim povrćem", a njegov recept možete da spremate u beskonačno mnogo varijacija. Igrom slučaja je jelo koje je najviše puta pretraživano na Guglu tokom 2023. godine.
Sve zavisi od vaših preferencija i ukusa.
Sastojci:
(za tri osobe)
Meso i sos od mesa:
- 100 g mlevene govedine
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika susamovog ulja
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1/4 kašičice mlevenog belog luka
Povrće i ostalo:
- 250 g spanaća
- 250 g klica pasulja
- 100 g pečurke
- 120 g šargarepe
- 1/2 kašičice soli
- 3 šolje kuvanog pirinča
- 3 jaja
- Malo ulja za prženje
- Malo tostiranih morskih algi, iseckanih na trake
Bibimbap sos
- 1 kašika susamovog ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika vode
- 1 kašika tostiranih semenki susama
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 1 kašika belog luka, sitno mleven
Priprema:
Stavite pirinač da se kuva prema uputstvu sa pakovanja, ocedite i ostavite sa strane.
Pomešajte mleveno goveđe meso sa ostalim sastojcima i marinirajte ga oko pola sata. U poseban tiganj ili vok dodajte malo ulja i pecite meso na srednjoj do jakoj vatri. Potrebno je svega tri do pet minuta da se temeljno uprži. Očistite vok/tiganj.
Sve sastojke za bibimbap sos pomešajte u jednu činiji.
Blanširajte posebno i odvojeno spanać i klice pasulja.
Operite, ogulite i na tanke trakice isecite šargarepu. Dodajte u vok malo ulja i soli i propržite šargarepu na jakoj vatri dva do tri minuta. Još jednom očistite vok/tiganj.
Zatim očistite i isperite pečurke i narežite ih na tanke kriške. Opet dodajte ulje i so i propržite pečurke oko dva-tri minuta.
Ispržite jaje na oko.
Servirajte bibimbap tako što ćete prvo sipati pirinač u posudu, zatim dodati meso, a potom poređati različito povrće i posuti sa iseckanim algama, preliti bibimbap sosom i staviti isprženo jaje u centar posude.
Uživajte!
(Ona.rs)