Jafa torta bez pečenja osvaja na prvi zalogaj: Kremasta tekstura i ukus koji se ne zaboravlja

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Uživaćete u ovom jedinstvenom desertu

Foto: Shutterstock

Jafa torta je jedna od neprevaziđenih poslastica, koja uvek uspe da oduševi.

Dobitna kombinacija pomorandže, čokolade i keksa u ovom receptu je fenomenalno naglašena. Zato, spremite se da probate tortu koja obara s nogu, i to bez pečenja.

Sastojci za jafa tortu:

  • 250 g mlevenog keksa
  • 50 g šećera u prahu
  • 60 g istopljenog putera, oko pola kocke
  • pola čaše soka od narandže

Za fil i šlag:

  • 600 ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • kašika i po gustina
  • 120 g šećera
  • 120 g putera
  • 1-2 kutije jafa keksa
  • slatka pavlaka za šlag

Priprema jafa torte:

S obzirom na to da je bitno da se fil dobro ohladi i stegne, važno je prvo njega napraviti.

U jednu posudu sipajte oko pola čaše mleka i razmutite puding. U to dodajte kašiku šećera i još jednom dobro promešajte. U posebno zagrejano mleko sipajte gustin i šećer, te dodajte puding i sačekajte da se zgusne uz redovno mešanje, na srednjoj vatri.

Fil odložite na hladnije mesto da se ohladi.

Kora i baza torte se pravi po jednostavnom principu. U jednu veću posudu dodajte izmrvljeni keks, kome dodajete šećer, istopljeni puter i sok od narandže. Sve pomešajte i po potrebi dolijte još soka, ako vam se komadići keksa ne lepe dovoljno.

Vodite računa da ne preterate, već na svako malo dodavanje soka, promešajte sastojke.

U kalup za tortu stavite smesu za koru i dobro utabajte, da bude ravna. Kora može biti debljine do jedan centimetar.

Ako se fil ohladio, polovinu fila prelijte preko kore. Zatim, naređajte kolače sa čokoladom i narandžom.

Preko kolača, prelijte fil još jednom.

U jednu posudu umutite hladnu slatku pavlaku, da dobijte šlag.

Šlag lagano nanesite preko poslednjeg sloja fila i time završite tortu.

Tortu odložite u frižider ili na neko hladno mesto, da odstoji. Što duže stoji, to će se lepše stvrdnuti torta. Najbolje bi bilo kada bi odstajala preko noći na hladnom mestu.

Prijatno!

(Ona.rs)