Recept za bogojavljenske pihtije: Spremaju se na Krstovdan i obavezne su na prazničnoj trpezi

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Nezaobilazna je hrana za ovaj jako bitan dan

Foto: Shutterstock

Uoči Bogojavljenja, na Krstovdan, domaćice prave čuvene pihtije. Recept za pihtije je uvek dobrodošao, a preko zime se često i nađu na trpezi, posebno na ovaj praznik.

Sastojci za pihtije:

  • 2 suve svinjske nožice
  • 1 svinjska kolenica
  • 2 sveže svinjske nožice
  • 1 teleća noga
  • par svinjskih ušiju
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 3 glavice belog luka
  • so

Priprema pihtija:

Sve sastojke očistite (oljuštite) i stavite da se kuvaju u velikom loncu. Dodajte začine i kuvajte na tihoj vatri oko četiri do pet sati, zavisi koliko je staro meso.

Povremeno skupljajte penu koja se stvori na površini što možete uraditi varjačom ili cediljkom.

Podignite jedan komad mesa, malo ga prodrmajte i ako meso počne samo da otpada sa kostiju, spremno je za dalju pripremu. Videćete da je tečnost lepljiva u kojoj se kuva meso lepljiva.

Sklonite lonac sa ringle i ostavite da se sve prohladi i ponovo ako ima potrebe uklonite masnoću na površine. Tečnost procedite kroz gusto sito, meso ostavite sa strane i skidajte ga sa kostiju na osrednje komade, ne previše sitne.

U dublje tepsije rasporedite meso, iseckajte sve čenove belog luka, mada po želji može biti i više i manje, zavisi od ukusa. Kada to završite, nalijte proceđenu tečnost i ostavite ih nekoliko sati da se stegnu. Isecite ih na na željene komade i možete posuti alevu papriku preko njih i poslužiti ih kao predjelo.

Prijatno!

(Ona.rs)