Lenja pita sa višnjama: Kada je budete probali, biće jedina varijanta koju ćete ubuduće praviti
Slatkiš sa ovim crvenim voćem je preukusan.
Kada se pomene lenja pita, prvo nam na pamet padne ona od jabuka. Međutim, zašto da se odreknemo i nekih manje poznatih, ali i podjednako dobrih ukusnih varijanti ove pite?
Recept za lenju pitu sa višnjama ne može biti jednostavniji, a kada je budete probali, pravićete je samo od ovog crvenog voća.
Sastojci za lenju pitu sa višnjama:
za testo:
- 1 margarina
- 500 g brašna
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- rendana kora jednog limuna
- sok od pola limuna
za nadev:
- 800 g višanja
- 5 kašika šećera
- 3 kašike mlevenog keksa
Priprema lenje pite sa višnjama:
Margarin sobne temperature iseckajte na manje komade, pa ga pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom, jajima, sokom od limuna i njegovom rendanom koricom pa prvo zgnječite i onda ručnom mutilicom umutite.
Pomešajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte smesi sa jajima i dobro sjedinite. Potrudite se da testo bude što tvrđe zamešeno. Potrebno je i da se ne ono ne lepi, pa ukoliko bude potrebe, dodajte još brašna sve dok ne prestane da vam se lepi po prstima.
Istanjite ga oklagijom koliko možete, prekrijte ga providnom folijom i ostavite u frižideru na pola sata.
U međuvremenu ocedite višnje.
Ohlađeno testo podelite na dva jednaka dela, pa prvo oklagijom još istanjite jedan deo i stavite ga u pleh koji ste podmazali i u kom ćete peći lenju pitu. Kada ga prenesete na pleh, viljuškom ga izbockajte. Potom mleveni keks pospite preko testa pa poređajte oceđene višnje i pospite ih sa malo šećera čisto da ne bi pustile još soka ili u zavisnosti koliko su vam višnje kisele. Preko višanja pospite još keksa, pa drugi deo testa kao i prvi dobro istanjite i preklopite pleh. Testo fino ušuškajte sa strane i i njega izbockajte viljuškom.
Pecite je na 180 stepeni oko 45 minuta. Po završetku pečenja, izvadite je i dok je još topla pospite šećer u prahu. Sačekajte da se malo prohladi pa poslužite.
Prijatno!
(Ona.rs)