3 sjajna recepta Džejmija Olivera za savršenu pastu: Brzi i laki, sa malo sastojaka

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Sigurno će neki od ovih recepata biti vaš izbor za naredni ručak ili večeru

Foto: Shutterstock

Slavni kuvar Džejmi Oliver zna da je za brzi ručak najlakše skuvati pastu, a ukoliko više niste raspoloženi za standardne bolonjeze, on daje tri ideje za pasta recepte koji će vas iznenaditi svojom mešavinom ukusa.

Prvi recept, sa limunovom korom i sokom je omiljena pasta njegove žene.

Sastojci za pastu sa limunovom korom i sokom:

  • špagete
  • limun
  • so
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • parmezan

Priprema paste sa limunovom korom i sokom:

U vodu u kojoj će se kuvati špagete dodajte so, pa kada proključa, stavite i njih.

Za to vreme izrendajte sa jedne strane limunovu koru u tanjir, a taj limun isecite napola i iscedite sok, vodeći računa o semenkama. U isti tanjir na sve to dodajte prstohvat soli i ekstra devičanskog ulja - dva puta više nego što ste iscedili soka.

Preko narendajte 40 grama parmezana ili po želji više. Dodajte neproceđene špagete u tanjir sa sosom i sve izmeštajte, pa narendajte još malo parmezana preko.

Sastojci za pastu sa ruzmarinom, pančetom i crvenim vinom:

  • grančica ruzmarina
  • dva lista pančete
  • crveno vino po želji
  • parmezan
  • biber
  • špagete

Priprema paste sa ruzmarinom, pančetom i crvenim vinom:

Na srednjoj vatri ispecite iseckanu pančetu i dodajte malo maslinovog ulja. Dovoljna su vam dva lista. Preko dodajte odviše bibera, pa uzmite prstohvat ruzmarina i iseckajte ga sitno i dodajte u tiganj. Sve prelijte crvenim vinom. Kada se malo ukrčka, narendajte parmezan preko.

Uzmite kašiku vode u kojoj se kuvaju špagete i dodajte u tiganj sa sosom.

Uzvadite špagete i dodajte i njih u tiganj, dobro promešajte, složite na tanjir, pa narendajte parmezana po želji.

Sastojci za drugačiju pesto pastu:

  • smrznuti grašak
  • nekoliko listova mente
  • limun
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • parmezan
  • špagete
  • čen belog luka

Priprema drugačije pesto paste:

Istucajte najpre grašak u avanu, a onda mu dodajte nekoliko listova mente, pa ih sjedinite. Tek nakon toga dodajte čen belog luka, nikako sve zajedno. U avan preko svega sipajte sok od pola limuna i dodajte četiri kašike maslinovog ulja. Preko ide - pogađate - dosta parmezana.

Vodu u kojoj su se špagete kuvale sačuvajte u jednoj maloj činiji, a njih procedite. Vodu dodajte pripremljenom pestu, a nakon toga sos sjedinite sa špagetama.

Preko dodajte još parmezana i malo maslinovog ulja.

Na vama je koji recept birate za sledeći ručak.

Prijatno!

(Ona.rs)