3 sjajna recepta Džejmija Olivera za savršenu pastu: Brzi i laki, sa malo sastojaka
Sigurno će neki od ovih recepata biti vaš izbor za naredni ručak ili večeru
Slavni kuvar Džejmi Oliver zna da je za brzi ručak najlakše skuvati pastu, a ukoliko više niste raspoloženi za standardne bolonjeze, on daje tri ideje za pasta recepte koji će vas iznenaditi svojom mešavinom ukusa.
Prvi recept, sa limunovom korom i sokom je omiljena pasta njegove žene.
Sastojci za pastu sa limunovom korom i sokom:
- špagete
- limun
- so
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- parmezan
Priprema paste sa limunovom korom i sokom:
U vodu u kojoj će se kuvati špagete dodajte so, pa kada proključa, stavite i njih.
Za to vreme izrendajte sa jedne strane limunovu koru u tanjir, a taj limun isecite napola i iscedite sok, vodeći računa o semenkama. U isti tanjir na sve to dodajte prstohvat soli i ekstra devičanskog ulja - dva puta više nego što ste iscedili soka.
Preko narendajte 40 grama parmezana ili po želji više. Dodajte neproceđene špagete u tanjir sa sosom i sve izmeštajte, pa narendajte još malo parmezana preko.
Sastojci za pastu sa ruzmarinom, pančetom i crvenim vinom:
- grančica ruzmarina
- dva lista pančete
- crveno vino po želji
- parmezan
- biber
- špagete
Priprema paste sa ruzmarinom, pančetom i crvenim vinom:
Na srednjoj vatri ispecite iseckanu pančetu i dodajte malo maslinovog ulja. Dovoljna su vam dva lista. Preko dodajte odviše bibera, pa uzmite prstohvat ruzmarina i iseckajte ga sitno i dodajte u tiganj. Sve prelijte crvenim vinom. Kada se malo ukrčka, narendajte parmezan preko.
Uzmite kašiku vode u kojoj se kuvaju špagete i dodajte u tiganj sa sosom.
Uzvadite špagete i dodajte i njih u tiganj, dobro promešajte, složite na tanjir, pa narendajte parmezana po želji.
Sastojci za drugačiju pesto pastu:
- smrznuti grašak
- nekoliko listova mente
- limun
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- parmezan
- špagete
- čen belog luka
Priprema drugačije pesto paste:
Istucajte najpre grašak u avanu, a onda mu dodajte nekoliko listova mente, pa ih sjedinite. Tek nakon toga dodajte čen belog luka, nikako sve zajedno. U avan preko svega sipajte sok od pola limuna i dodajte četiri kašike maslinovog ulja. Preko ide - pogađate - dosta parmezana.
Vodu u kojoj su se špagete kuvale sačuvajte u jednoj maloj činiji, a njih procedite. Vodu dodajte pripremljenom pestu, a nakon toga sos sjedinite sa špagetama.
Preko dodajte još parmezana i malo maslinovog ulja.
Na vama je koji recept birate za sledeći ručak.
Prijatno!
(Ona.rs)