Fokača, originalni italijanski recept: Napravite ukusan doručak čija će vas mekoća odmah osvojiti
Započnite dan nešto drugačijim obrokom
Recept za fokaču je uvek dobar izbor kada razmišljate šta da spremate za doručak, a da nije klasičan obrok iz pekare. Iako je i ovo testo, uvek je bolje kada sami napravite, a u nastavku pročitajte kako se ona pravi.
Sastojci za fokaču:
- 500 g brašna
- 2 kašičice suvog kvasca
- 450 ml vode
- 4 kašike maslinovog ulja
- malo soli
- malo ruzmarina
- puter za podmazivanje
Priprema fokače:
U veću činiju pomešajte brašno, so i kvasac pa dodajte vodu. Promešajte dok se sve ne sjedini i dok se ne formira testo. Dobijenu jufku podmažite uljem, pokrijte vlažnom krpom i stavite u frižider na najmanje 12 sati, a možete i preko noći.
Jako je važno da testo bude dobro namazano uljem, jer ako to ne uradite rizikujete da se testo osuši i formira korica preko gornjeg sloja.
Pleh u kom ćete peći fokaču podmažite puterom i sipajte i par kapi ulja i lepo razmažite. Testo lagano prespite u tepsiju i pokušajte da rotirajući tepsiju učinite da se testo lepo raspodeli po tepsiji bez da ga rukama oblikujete. Onda vrhovima prstiju lagano ispritiskajte testo tako da se formiraju izbočine na testu. Pospite ruzmarin po testu i polijte sa još malo maslinovim uljem.
Pecite na 200 stepeni nekih pet minuta, pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite jop nekih 15 do 20. Kada bude gotovo, ostavite da se ohladi do 10 minuta, pa isecite i poslužite.
Prijatno!
(Ona.rs)