Ideja za ručak: Sarmice sa blitvom

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Iskoristite sezonu zeleniša na najbolji način

Foto: Shutterstock

Ne postoji ništa što više kaže "prolećna trpeza" od mladog i svežeg zeleniša. Iskoristite ove darove prirode da napravite savršen ručak.

Za danas vam predlažemo recept za sarmice od blitve.

Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, veoma je hranjiva, što je čini savršenom namirnicom ne samo za vaše zdravlje, već i za ukusan obrok.

Sastojci za sarmice od blitve: 

  • 30 listova blitve

za punjenje:

  • 1 glavica crnog luka
  • 300 g mlevenog mesa
  • 150 g pirinča
  • so i biber prema ukusu
  • suvi biljni začin, prema ukusu
  • ulje

za preliv:

  • 2 dl kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • 50 ml mleka
  • so
  • slatka začinska paprika

Priprema sarmica od blitve: 

Operite dobro listove blitve, odrežite peteljke i kratko izblanširajte u provreloj slanoj vodi. Ostavite ih sa strane da se ocede.

Pređite na pripremu fila. Upržite na malo ulja crni luk, a kada postane staklast, dodajte mu mleveno meso i jos kratko dinstajte.

Začinite smesu navedenim začinima, prema ukusu.

Posebno obarite pirinač u vodi, malo ga posolite i sjedinite sa mesom i lukom.

Uzmite listove blitve jedan po jedan. Raširite list na dlan, sipajte na njega kašiku fila i umotajte u sarmicu.

Podmažite vatrostalnu posudu uljem i ređajte sarmice, jednu do druge.

Napravite preliv od pavlake, jaja, soli i malo mleka. Sve dobro razmutite viljuškom i prelite preko sarmica.

Sarmice stavite u rernu i tek tada je uključite na 250 stepeni.

Pecite dok sarmice ne porumene i dok ne ispari sva tečnost. Pospite slatkom začinskom paprikom.

Prijatno! 

(Ona.rs)