Hleb od maslina i slaninice za mirisni i ukusni početak dana: Ljubav na prvi zalogaj

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada budete pripremili, cela kuhinja će mirisati

Foto: Shutterstock/Victor Tavkin

Razne vrste hleba mogu da se naprave, a posebno su popularni oni koji u sebi sadrže neke aromatične namirnice. Upravo mislimo na hleb koji sadrži masline i slaninu. Recept za ovaj hleb će vas odmah osvojiti što miriom, što ukusom.

Sastojci za hleb sa maslinama i slaninom:

  • 3 jajeta
  • 200 g belog brašna
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • pola glavice crnog luka
  • 200 g slanine
  • 100 g zelenih ili crnih maslina bez koštica
  • 150 ml belog vina
  • 100 ml maslinovog ulja
  • pola kesice praška za pecivo
  • sitno seckani peršun
  • so

Priprema hleba od maslina i slanine:

Pre svega, zagrejte rernu. Tepsiju za hleb nauljite pa obložite papirom za pečenje.

Crni luk sitno iseckajte, pa ga na malo maslinovog ulja izdinstajte. Pre nego što počne da menja boju, dodajte mu sitno seckanu slaninu. Kada puste mirise i postane slanina hrskava, zajedno je sa lukom prebacite na tanjir sa ubrusom kako bi upio ulje.

U jednoj činiji pomešajte "mokre" sastojke: vino, jaja i ulje pa posolite po želji. Dobro sjedinite. U drugoj činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo pa ubacite u činiju sa jajima. Kada se svi sastojci dobro sjedine, tek onda ubacite ohlađeni crni luk i slaninu, iseckani peršun, kačkavalj i prepolovljene masline. Promešajte pa sipajte u spremljen pleh.

Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni, pa još pola sata na 180 stepeni, da se lepo ispeče. Kada bude gotov hleb, ostavite ga nekoliko minuta da se ohladi pa isecite na kriške.

Prijatno!

(Ona.rs)