Pravo je vreme za grčku musaku: Specijalitet koji uvek oduševi
Prava eksplozija ukusa
Musaka od patlidžana sa ukusnim sosevima koji joj daju dodatnu sočnost, je pravi izbor za ručak. Bez ikakvih problema svako može ispratiti recept za ovaj specijalitet, a najbolje od svega je što ćete lagano i bez žurbe uživati u prirpemi.
Sastojci za grčku musaku:
- 4 srednja ili 3 veća patlidžana
- so
- maslinovo ulje
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 350 g mešanog mesa
- pelat od paradajza
- 2 šargarepe
- biber
- kečap
- 2 jajeta
- 2 šolje brašna
- 20 g putera
- parmezan
- malo mleka
Prirpema grčke musake:
Ova musaka se priprema iz tri koraka.
Za početak, isecite patlidžan po dužini i posolite sa obe strane. Na ovaj način će so izvući gorčinu iz patličana i višak vode. Prelijte sa malo maslinovog ulja, pa stavite da se peče na 180 stepeni 15 minuta.
Za to vreme, prelazimo na drugi deo pripreme - bolonjez-sos.
U dubljoj šerpi zagrejte ulje, pa izdinstajte luk i šargarepu iseckane na kockice. Dodajte mešano mleveno meso i ostavite da se sve zajedno prži.
Dodajte pelat, malo kečapa, so i biber. Kada sos bude gotov, sklonite ga sa strane dok ne dođe završni deo pripreme.
Zatim, prirpemate bešamel sos.
Puter rastopite u šerpicu, pa dodajte brašno.
Zatim, dodajte polako mleko i istovremeno mešajte dok ne postane kremasto. Dodajte dva jajeta i promešajte.
Sada je na redu poslednji korak - ređanje sastojaka i priprema za pečenje musake.
U tepsiju prvo naređajte patlidžane da prekriju dno. Ostavite dovoljno i za drugi sloj.
Nakon prvog sloja, prelijte preko sos sa mlevenim mesom, pa ponovo patlidžane. Preko prelijte bešamel sos.
Pecite u zagrejanoj renri na 200 stepeni 40 minuta. Pred kraj po želji možete dodati narendani kačkavalj kao završni sloj.
Prijatno!
(Ona.rs)