Pravo je vreme za grčku musaku: Specijalitet koji uvek oduševi

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Prava eksplozija ukusa

Foto: Shutterstock

Musaka od patlidžana sa ukusnim sosevima koji joj daju dodatnu sočnost, je pravi izbor za ručak. Bez ikakvih problema svako može ispratiti recept za ovaj specijalitet, a najbolje od svega je što ćete lagano i bez žurbe uživati u prirpemi.

Sastojci za grčku musaku:

  • 4 srednja ili 3 veća patlidžana
  • so
  • maslinovo ulje
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 350 g mešanog mesa
  • pelat od paradajza
  • 2 šargarepe
  • biber
  • kečap
  • 2 jajeta
  • 2 šolje brašna
  • 20 g putera
  • parmezan
  • malo mleka

Prirpema grčke musake:

Ova musaka se priprema iz tri koraka.

Za početak, isecite patlidžan po dužini i posolite sa obe strane. Na ovaj način će so izvući gorčinu iz patličana i višak vode. Prelijte sa malo maslinovog ulja, pa stavite da se peče na 180 stepeni 15 minuta.

Za to vreme, prelazimo na drugi deo pripreme - bolonjez-sos.

U dubljoj šerpi zagrejte ulje, pa izdinstajte luk i šargarepu iseckane na kockice. Dodajte mešano mleveno meso i ostavite da se sve zajedno prži.

Dodajte pelat, malo kečapa, so i biber. Kada sos bude gotov, sklonite ga sa strane dok ne dođe završni deo pripreme.

Zatim, prirpemate bešamel sos.

Puter rastopite u šerpicu, pa dodajte brašno.

Zatim, dodajte polako mleko i istovremeno mešajte dok ne postane kremasto. Dodajte dva jajeta i promešajte.

Sada je na redu poslednji korak - ređanje sastojaka i priprema za pečenje musake.

U tepsiju prvo naređajte patlidžane da prekriju dno. Ostavite dovoljno i za drugi sloj.

Nakon prvog sloja, prelijte preko sos sa mlevenim mesom, pa ponovo patlidžane. Preko prelijte bešamel sos.

Pecite u zagrejanoj renri na 200 stepeni 40 minuta. Pred kraj po želji možete dodati narendani kačkavalj kao završni sloj.

Prijatno!

(Ona.rs)