Da li ste probali albansku musaku? Poseban specijalitet za sve ljubitelje mesa

N. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo fenomenalno tradicionalno jelo možete napraviti i sami

Gibanica od makarona; foto Pixabay

Ukoliko ste ikada posetili Albaniju, sigurno ste isprobali njihovo nacionalno jelo tavë kosi. Reč je o svojevrsnoj albanskoj verziji musake koja uključuje janjetinu, kuvani pirinač, jaja i mlečne proizvode, a začinjava se sa solju, lukom i origanom.

U receptu se obično koristi kiselo mleko, ali možete se poslužiti i gustim jogurtom - poput grčkog.

Sastojci za albansku musaku:

  • 1,2 kg jagnjeće plećke
  • 600 ml gustog jogurta
  • 70 g maslaca
  • 70 g pirinča dugog zrna
  • 50 g belog brašna
  • 4 jajeta
  • 3-4 glavice luka
  • 1 kašičica sasušenog origana
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • biljno maslinovo ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema albanske musake:

Prvo zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Potom zagrejte kašiku maslaca i kašiku biljnog ulja u većoj posudi, na visokoj temperaturi.

Narežite janjetinu na kocke veličine oko pet centimetara. Prepržite meso sa svih strana.

Na istoj masnoći ispržite sitno naseckani luk. Mešajte oko pola minute, pa dodajte 200 ml vode.

Vratite meso u tiganj i začinite ga s origanom. Kuvajte sve zajedno oko 45 minuta do sat vremena, odnosno dok meso ne omekša.

Dodajte pirinač u smesu. Posolite i popaprite po želji. Prebacite meso i pirinač u posudu.

Na tiganju rastopite ostatak maslaca, dodajte brašno i dobro promešajte. Pržite brašno oko dve minute, a potom ga uklonite s vatre.

U brašno dodajte jogurt i dobro promešajte. Vratite smesu na vatru i kuvajte nekoliko minuta.

Ponovo uklonite smesu s vatre, pa dodajte jaja, sol i papar. Sve dobro promešajte. Dobivenu smesu prelijte preko mesa i pirinča.

Na vrhu naribajte malo muškatnog oraščića. Sve zajedno stavite u prethodno zagrejanu  rernu, oko 45 minuta. Pustite da se jelo malo ohladi, pa poslužite sa zelenom salatom, prenosi "Punkufer".

Prijatno!

(Ona.rs)