Slatko od smokava je delikates za dušu koji ne treba propustiti: Recept uz koji se uživa

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije bez razloga omiljeno slatko mnogima

Foto: Shutterstock/5PH

Slatko od smokava ne treba posebno predstavljati, ako ste ga već jeli. Ako niste, šta čekate?

Pravo je vreme da pripremite tegle i napravite slatko koje će sve oduševiti. Recept je jednostavan, a uživaćete u pripremi čim osetite privlačan miris smokava.

Sastojci za slatko od smokava:

  • 1 kg smokava, svežih ili sušenih
  • 700 g šećera
  • 1 limun
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • pola šolje vode
  • pola kašičice cimeta

Priprema slatkog od smokava:

Ako koristite sveže smokve, operite ih, uklonite peteljke i narežite ih na četvrtine. Sušene smokve treba natopiti u vodi da odstoje do dva sata, tačnije, dok ne omekšaju. Nakon toga ih narešite na sitnije komade.

U velikom loncu, pomešajte smokve, šećer, vodu i vanilin šećer.

Dodajte i sok i narendanu koru limuna.

Stavite lonac na srednje jaku vatru i kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi.

Smanjite vatru i kuvajte smesu 45 minuta do sat vremena, povremeno mešajući. Ako želite da dodate cimet, dodajte ga u ovom trenutku.

Smesa je gotova kada postane gusta i sirupasta. Da proverite gustinu, stavite malo smese na tanjir i ostavi da se ohladi. Ako se stvrdne i lako odvaja od tanjira, slatko je spremno.

Prijatno!

(Ona.rs)