Pohovane tikvice bez kapi ulja: Hrskave i preukusne - uživajte u zdravoj verziji omiljenog jela

N. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko kaže da pohovano ne može biti zdrav izbor?

Foto: Shutterstock

Ako biste upitali nutricionistu za savet o prelasku na zdravu ishranu, prva stvar koju bi rekao jeste "izbacite slatko, prženo i pohovano".  Ali, kao i kod svakog pravila, i ovde postoji izuzetak - koji potiče upravo od nutricionistkinje Jane Domonji Lakatoš.

Naime, Jana nam je na svom "Instagram" profilu "nutricionista_jana" predstavila recept za pohovane tikvice, omiljen ručak mnogih, ali bez ulja. A šta to znači? Pa, to znači da možemo da uživamo u ovom specijalitetu bez griže savesti i brige o kalorijama.

Sastojci:

  • tikvica od oko 200 g (1 komad)
  • 40 g integralnog brašna(2 kašike)
  • 2 belanceta,
  • 20 g parmezana (1 kašika),
  • 30 g prezli (2 kašike)

Priprema:

Potrebno je naseckati tikvice na tanke kolutove, posoliti i ostaviti ih da odstoje. Za to vreme umutite dva belanceta mikserom.

Kada tikvice puste vodu, uvaljate ih u integralno brašno ( svaki kolut posebno). Zatim sve istresite u umućena belanca i izmešajte.

U posebnom tanjiru napravite miks parmezana i prezli. Zatim svaki kolut tikvice posebno uvaljate u ovu mešavinu.

Pecite na pek-papiru, u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni Celzijusa, oko 20 minuta (okrenite ih nakon 10 minuta, kako bi se ispekle ravnomerno).

Pola ove porcije ima 200 kalorija i odlična je kombinacija uz 150g belog mesa i uz porciju sveže salate (npr. 200 g paradajza). Dobijete obrok koji je vrlo zasitan, a ima samo 400 kalorija, pa ukoliko pazite na ishranu i kilograme, ne morate brinuti.

(Ona.rs)