Desert koji flertuje sa vašim čulima: Profiterole sa kremastim filom kom ne možete odoleti
Zbog njih mnogi krše dijete
Profiterole - desert koji usrećava generacije, tu je da vas ovim putem podseti da je pravo vreme da ga pripremite.
Recept samo treba lagano pratiti korak po korak i dovešće vas do savršenog slatkiša za sve ljubitelje hrskavog testa, kremastog fila i ukusnim prelivom od čokolade.
Sastojci za profiterole
- 250 g putera
- 500 ml vode
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 500 ml mleka
- 250 g brašna
- 2 kašike gustina
- 200 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- korica limuna
- malo soli
Priprema profiterola:
Umutite tri žumanca, dve kašike gustina, izrendanu koricu limuna i 100 mililitara mleka. Mutite dok se grudvice ne rasture , pa ostavite da odstoji.
Od preostalih belanaca možete da napravite puslice.
U šerpu sipajte 300 mililitara mleka i 100 mililitara pavlake za kuvanje, dodajte 200 grama šećera, dve kesice vanilin šećera i 80 grama putera, pa kuvajte dok ne počne da vri.
Sipajte umućena žumanca sa gustinom i mlekom i kuvajte dok ne počne da se zgušnjava. Važno je da fil sve vreme mutite žicom kako se ne bi stvarale grudvice.
Skuvani fil preručite u plastičnu posudu i prekrijte je prozirnom folijom da se ne bi uhvatila korica. Ostavite da se ohladi oko 20 minuta.
U drugu šerpu sipajte pola litra vode, 125 grama putera, kašiku šećera i pola kašičice soli i stavite na ringlu da provri. Potom dodajte 250 grama brašna i sve vreme mutite žicom da se ne bi stvarale grudvice. Kad se smesa zgusne, skinite posudu sa ringle i ostavite da se smesa ohladi.
Tad dodajte tri cela jaja, jedno po jedno i mutite mikserom. Testo bi trebalo da bude glatko.
Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa odvajajte kuglice veličine oraha i spuštajte ih na papir. Ostavljajte dovoljno prostora između kuglica od testa, jer će ono tokom pečenja narasti.
Stavite tepsiju u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite testo za profiterole dvadesetak minuta, odnosno dok ne porumene. Dok se testo peče, nemojte otvarati rernu da profiterole ne bi splasnule.
Kad se profiterole ohlade, presecite ih i punite kremom, pa ih ređajte na tacnu.
U šerpici rastopite 200 grama čokolade za kuvanje sa 50 grama putera i 50 mililitara mleka, pa prelijte preko profiterola i ostavite sat vremena na hladnom mestu.
Preko možete posuti malo mrvljenog keksa ili naseckanog pistaća.
Prijatno!
(Ona.rs)