Posna pogača za Veliku Gospojinu: Recept za mekano testo od kog nećete odvajati prste

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa ovakvom pripremom nema omaške

Foto: Shutterstock

Recept za ovu posnu pogaču biće omiljen i onima koji ne poste.

Čak i oni koji najčvršće veruju da mrsnu pogaču ne može da nadmaši posna, shvatiće da greše kada probaju ovu verziju. Zato, ne oklevajte, već zavrnite rukave i hajdemo na pripremu.

Sastojci za posnu pogaču:

  • 500 g brašna
  • 300 ml vode
  • 20 g svežeg pekarskog kvasca
  • ulje
  • so, šećer, kim

Priprema posne pogače: 

Zagrejte vodu u šerpu srednje veličine, pa je sklonite sa ringle.

U vruću vodu dodajte izmrvljen kvasac, malo šećera, ulja i kašiku brašna. Sve sjedinite i ostavite da kvasac nadođe.

U činiju za mesenje dodajte ostatak brašna i još malo soli. Kad kvasac nadođe posle par minuta, dodajte ga u činiju.

Mesite dok testo ne postane glatko. Po potrebi, dodajte brašno. Kad prestane da se lepi za ruke, ostavite ga prekrivenog na toplom oko 15 minuta, da se udvostruči.

Ponovo mestite testo, pa ga položite u uljem podmazanu tepsiju.

Pecite pogaču oko 25 minuta na 200 stepeni ili dok ne dobije tamnozlatnu boju korice. Ovo zavisi od jačine rerne.

Prijatno!

(Ona.rs)