Somborke su neizostavne u pripremi zimnice: Pripremite dovoljnu količinu da posle ne zažalite

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Budite spremni na vreme

Foto: Shutterstock

Polako se spremamo za zimnicu, pravi se računica oko kupovine namirnica, a jedna od neizostavnih stvari kada je ova vrsta hrane u pitanju jesu paprike somborke.

Njihova priprema je jednostavna, pa receptu može svako i da pristupi.

Sastojci za somborke u tegli:

  • 3 kg paprika somborki
  • 2.5 l vode
  • 100 g soli
  • 150 g šećera
  • pola glavice crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kesica vinobrana

Priprema somborki u tegli:

Očistiti beli i crni luk i u komadu stavite u vodu da se kuva. Potom stavite so i šećer i pustite da provri. Povremeno promešajte da se šećer lepo otopi.

Kada provri, sklonite sa ringle i dodajte vinobran.

Paprike operite i spremite, otklonite im drške i semenke i poređajte u veće tegle jednu pored druge, pa sve do vrha, ali tako da su im otvori na gore.

Dok je prokuvana smesa još vruća, prelijte preko somborki i ostavite poklopljeno 24 sata da odstoji. Držite ih na hladnom i tamnom mestu.

Prijatno!

(Ona.rs)