Ruske kape: Starinski kolač čijoj kombinaciji kokosa i čokolade niko ne može da odoli
Recept toliko jednostavan da ćete ga odmah upamtiti i zauvek praviti
Mekane i kremaste ruske kape, koje se još nazivaju kozačke kape ili šubare su starinski kolači čij sereceptprenosi generacijama.
Ali nije ni čudo. Ovoj kombinaciji kokosa i čokolade niko ne može da odoli.
A toliko je jednostavan da ćete ga odmah upamtiti i zauvek praviti. Iznova i iznova.
Sastojci:
- 8 jaja
- 13 kašika šećera
- 5 kašika vode
- 3 kašike ulja
- 10 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 kašike kakaa
- kokosovo brašno
Sastojci za fil:
- 700 ml mleka
- 8 kašika brašna
- 8 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 margarin
Sastojci za glazuru:
- 100 g crne čokolade
- 3 kašika ulja
Priprema:
U dublju posudu sipajte polovinu mleka i stavite da se greje na tihoj vatri. U drugu polovinu mleka sipajte brašno, šećer i vanilin šećer i sve dobro promešajte. Kada mleko na tihoj vatri provri, postepeno, uz stalno mešanje, dodajte mleko sa brašnom i kuvajte dok ne dobijete gust fil. Fil sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi.
Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Uz stalno mućenje mikserom belancima postepeno dodajte žumanca. Nastavite mućenje, pa dodajte vodu, ulje, brašno sa praškom za pecivo, kakao i mutite dok se ne dobije ujednačena smesa.
Obložite tepciju papirom za pečenje, prespite smesu u pekač, ravnomerno je rasporedite i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Ohlađen biskvit čašicom isecite na što više krugova i svaki deo poprečno isecite nožem. Jednu polovinu namažite filom i preklopite drugom polovinom. Bočne strane kolača premažite filom i uvaljajte kolač u kokos.
Čokoladu sa uljem otopite na tihoj vatri uz stalno mešanje. Na vrh svakog kolača dodajte i po vrhu ravnomerno razmažite kašičicu istopljene čokolade.
Ruske kape držite u frižideru do posluženja.
Prijatno!
(Ona.rs)