Ruske kape: Starinski kolač čijoj kombinaciji kokosa i čokolade niko ne može da odoli

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept toliko jednostavan da ćete ga odmah upamtiti i zauvek praviti

Foto: Shutterstock

Mekane i kremaste ruske kape, koje se još nazivaju kozačke kape ili šubare su starinski kolači čij sereceptprenosi generacijama.

Ali nije ni čudo. Ovoj kombinaciji kokosa i čokolade niko ne može da odoli.

A toliko je jednostavan da ćete ga odmah upamtiti i zauvek praviti. Iznova i iznova.

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 13 kašika šećera
  • 5 kašika vode
  • 3 kašike ulja
  • 10 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 kašike kakaa
  • kokosovo brašno

Sastojci za fil:

  • 700 ml mleka
  • 8 kašika brašna
  • 8 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 margarin

Sastojci za glazuru:

  • 100 g crne čokolade
  • 3 kašika ulja

Priprema:

U dublju posudu sipajte polovinu mleka i stavite da se greje na tihoj vatri. U drugu polovinu mleka sipajte brašno, šećer i vanilin šećer i sve dobro promešajte. Kada mleko na tihoj vatri provri, postepeno, uz stalno mešanje, dodajte mleko sa brašnom i kuvajte dok ne dobijete gust fil. Fil sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi.

Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Uz stalno mućenje mikserom belancima postepeno dodajte žumanca. Nastavite mućenje, pa dodajte vodu, ulje, brašno sa praškom za pecivo, kakao i mutite dok se ne dobije ujednačena smesa.

Obložite tepciju papirom za pečenje, prespite smesu u pekač, ravnomerno je rasporedite i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Ohlađen biskvit čašicom isecite na što više krugova i svaki deo poprečno isecite nožem. Jednu polovinu namažite filom i preklopite drugom polovinom. Bočne strane kolača premažite filom i uvaljajte kolač u kokos.

Čokoladu sa uljem otopite na tihoj vatri uz stalno mešanje. Na vrh svakog kolača dodajte i po vrhu ravnomerno razmažite kašičicu istopljene čokolade.

Ruske kape držite u frižideru do posluženja.

Prijatno!

(Ona.rs)