Ljutenica sa paradajzom je spremna da vam osvoji srce: Bez mnogo truda spremite specijalitet koji obara s nogu
Ajvar obožavamo, ali je vreme da mu ljutenica "ukrade" malo slave
Sestrom ajvara smatramo još jedan delikates koji zacrveni jesen i zimu - ljutenicu. Dobro poznat ukus retko ko ne voli, a nivo "ljutog" možete upravo sami odrediti.
Kako bismo ispoštovali sam naziv ovog specijaliteta, pripremili smo vam recept koji podrazumeva da se ljuto oseti, ali u savršenoj količini da i oni koji ga ne jedu, uživaju.
Sastojci za ljutenicu sa paradajzom:
- 2,5 kg paradajza
- 3 kg paprike
- 5 ljutih papričica
- 4 čena belog luk
- 1 vezica peršuna
- 1 čaša ulja
- 1 čaša sirćeta
- 3-4 kašike šećera
- 3-4 kašike soli
- biber
Priprema ljutenice sa paradajzom:
Za početak operite paradajz, pa stavite u zagrejanu vodu da se kuva.
Kada bude blanširan, tačnije dovoljno omekšan, izvadite ga i stavite u hladnu vodu. Skinite kožicu i ubacite ga u blender da se fino samelje.
Na redu je paprika, koju prvo treba dobro očistiti od semenki, a onda je isecite na kockice. To važi i za ljute paprike. Ne dirajte oči posle ljutih paprika!
Naseckane sastojke, zajedno sa paradajzom, prebacite u posodu u kojoj će se krčkati dugo, pa dodajte beli luk, sirće, so, biber, ulje, šećer i peršun.
Neka se krčka oko pet sati, a onda je ljutenica spremna da je zapakujete u tegle.
Prijatno!
(Ona.rs)