Ljutenica sa paradajzom je spremna da vam osvoji srce: Bez mnogo truda spremite specijalitet koji obara s nogu

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ajvar obožavamo, ali je vreme da mu ljutenica "ukrade" malo slave

Foto: Shutterstock/nelea33

Sestrom ajvara smatramo još jedan delikates koji zacrveni jesen i zimu - ljutenicu. Dobro poznat ukus retko ko ne voli, a nivo "ljutog" možete upravo sami odrediti.

Kako bismo ispoštovali sam naziv ovog specijaliteta, pripremili smo vam recept koji podrazumeva da se ljuto oseti, ali u savršenoj količini da i oni koji ga ne jedu, uživaju.

Sastojci za ljutenicu sa paradajzom:

  • 2,5 kg paradajza
  • 3 kg paprike
  • 5 ljutih papričica
  • 4 čena belog luk
  • 1 vezica peršuna
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša sirćeta
  • 3-4 kašike šećera
  • 3-4 kašike soli
  • biber

Priprema ljutenice sa paradajzom:

Za početak operite paradajz, pa stavite u zagrejanu vodu da se kuva.

Kada bude blanširan, tačnije dovoljno omekšan, izvadite ga i stavite u hladnu vodu. Skinite kožicu i ubacite ga u blender da se fino samelje.

Na redu je paprika, koju prvo treba dobro očistiti od semenki, a onda je isecite na kockice. To važi i za ljute paprike. Ne dirajte oči posle ljutih paprika!

Naseckane sastojke, zajedno sa paradajzom, prebacite u posodu u kojoj će se krčkati dugo, pa dodajte beli luk, sirće, so, biber, ulje, šećer i peršun.

Neka se krčka oko pet sati, a onda je ljutenica spremna da je zapakujete u tegle.

Prijatno!

(Ona.rs)