Poslastičarka Svetlana spremila 5 najboljih sitnih slavskih kolača za Svetu Petku: Brzi su i preukusni

Vreme čitanja: oko 3 min.

5 najlepših sitnih kolača koje svi obožavaju!

Trendovi se menjaju, ali neke stvari se i dalje podrazumevaju - svi vole sitne kolače na slavi. Starije domaćice su odlično uigrane i znaju šta tačno spremaju i po kojoj recepturi, a ukoliko neka od "novih" ili manje iskusnih smatra da je to ogroman posao, naša poslastičarka Svetlana iz "Comtrade" je tu da nas sve razuveri.

Ona je za nepuna dva sata, dok smo sve ovo snimali, uspela da napravi pet vrsta slavskih kolača, sa najboljim sastojcima. Kada biste ovih pet vrsta naručili, sigurno bi vas koštalo duplo ili čak trostruko više od nabavke sastojaka, koja je nas stajala oko 5000 dinara.

Uživajte dok gledate pripremu, pauzirajte gde je potrebno, a u nastavku su sastojci za svaki i način pripreme detaljno ispisan.

Srećna Sveta Petka i ostale slave koje nam dolaze!

Rozen torta

Sastojci:

  • paket kora za rozen tortu
  • 250 g kristal šećera
  • 150 ml mleka
  • 400 g mlevenih oraha
  • 200 g putera
  • malo arome vanila

Za glazuru:

  • 250g prah secera
  • malo vrele vode
  • malo crvene boje za kolače

Priprema:

Prokuvati kristal šećer i mleko. Skloniti sa ringle, dodati mlevene orahe, aromu vanile i puter. Mešati dok se puter ne istopi. Filovati kore tako što se na svaku stavlja po 2-3 kašike fila i ravnomerno razmaže. Poslednja kora se ne filuje. Staviti na tortu pek papir ili foliju i pritisnuti je ravnim predmetom (najbolje knjigom). Ostaviti da odstoji i stegne se (može i preko noći).

Za glazuru u šećer u prahu dodati kašiku ulja, par kapi crvene boje i malo vrele vode. Dobro izmešati da bude gusta i premazati torru. Staviti još malo na hladno i seći.

Bajadera

Sastojci:

  • 550 g šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 300 g mlevenog keksa sa maslacem
  • 300 g margarina
  • 200 g čokolade

Priprema:

U šećer staviti čašu vode i kuvati dok se šećer ne istopi i počne da se zgušnjava. Skloniti sa ringle, dodati 250 g margarina i mešati dok se ne istopi. Dodati mlevene orahe i mleveni keks, izjednačiti. Podeliti na dva dela. U jedan staviti 100 g otopljene čokolade, a u drugi malo arome vanile. Na tacnu staviti pek papir, sloj sa čokoladom, istanjiti rukama, a preko njega rasporediti svetliji sloj. Formirati ravnu površinu i preliti glazurom. Za glazuru istopiti 100 g čokolade i 40 g margarina. Ako vam se čini da je glazura gusta dodati još malo margarina. Ohladiti i seći štanglice.

Beli trouglići

Sastojci:

  • 130 g kristal šećera
  • 200 g bele čokolade
  • 70 g mlevenih oraha
  • 65 g seckanih oraha
  • 65 g brusnice

Priprema:

Kristal šećer prokuvati kratko sa 10 kašika vode, skloniti sa ringle i dodati belu čokoladu. Mešati dok se ne istopi pa dodati ostale sastojke i izjednačiti. Trouglasti pleh obložiti pek papirom, rasporediti smesu za trougao i pritiskati dok se smesa ne izravna. Ohladiti i seći.

Zdrave bombice

Sastojci:

  • 300 g urmi
  • 60 g mlevenih oraha
  • 50 g mlevenih badema
  • 50 g mlevenih lešnika
  • 50 g kokosa
  • 30 g kakaoa
  • malo soka od limuna
  • kokos i orasi mleveni za valjanje

Priprema:

Urme očistiti od koštica i kratko potopiti u toplu vodu, iscediti ih i samleti. Umesiti mlevene urme, badem, lešnik, orah (sve mleveno), kokos, kakao i malo lumunovog soka. Formirati kuglice i valjati ih u kokos ili orahe.

Punjene urme

Sastojci:

  • 250 g svežih urmi
  • 100 g mlevenih oraha
  • 80 g šećera u prahu
  • limunov sok
  • 100 g cokolade
  • 40 g margarina

Priprema:

Pomešati mlevene orahe i sećer u prahu sa sokom od limuna. Izvaditi urmama koštice i umesto njih staviti u svaku malo kombinacije oraha i šećera. Otopiti čokoladu i margarin i umakati punjene urme. Staviti da se ohladi i stegne glazura.

(Ona.rs)