Turske palačinke iz tiganja: Ovo je recept koji obara s nogu

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Ako ste imali priliku da uživate u kulinarskim čarolijama Turske, sigurno ste videli ili probali njihove čuvene palačinkice, zvane gozleme.

Recept je veoma lak i može svako da ga isprati, a opet savršen jer ćete imati idealan i brz doručak na svom tanjiru.

Sastojci za gozleme

  • 250 g brašna
  • 150 ml vode
  • kašičica suvog kvasca
  • pola kašičice soli
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike jogurta
  • 150 g kačkavalja

Priprema gozlema

Zagrejte vodu tako da bude mlaka, dodajte suvi kvasac, brašno i so i zamesite meko testo.

Prekrijte ga pamučnom krpom i ostavite da odstoji pola sata, odnosno dok se količina testa ne udvostruči.

Zatim testo podelite na četiri dela, razvaljajte oklagijom i premažite dresingom koji ste napravili od ulja i jogurta.

Na polovinu svakog dela testa stavljajte krupnije izrendan kačkavalj, pa preklopite drugim delom testa, pritisnite prstima sa strane i opet ostavite da odstoji desetak minuta.

Tiganj premažite uljem, dobro zagrejte, pa spuštajte gozleme i pecite sa obe strane dok ne porumene.

Izvadite ih iz tiganja, secite na polovine i služite uz jogurt ili kiselo mleko.

Prijatno!

(Ona.rs)