Recept za grčku tortu je jedinstven: Ne postoji bolji način da ulepšate vreme praznika i slava

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Kako smo ušli polako u period slava, a uskoro i praznika, tako se i naša trpeza "obogaćuje" dobrim i proverenim receptima. Nijedan ručak ne može da prođe bez slatkiša, posebno torti. Zato je grčka torta pravi izbor za ovaj "slavljenički" period godine.

Sastojci za grčku tortu:

za jednu koru (potrebno je tri):

  • 3 belanaca⁣
  • 3 kašika šećera⁣
  • 3 kašika mlevenog keksa
  • 2 kašika mlevenih oraha⁣
  • 1 kašičica praška za pecivo

prvi fil:

  • 6 žumanaca
  • 100 g šećera u prahu

drugi fil:

  • 250 ml mleka
  • 3 kašika gustina
  • 3 kašika šećera

još:

  • 150 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 50 g seckane bele čokolade
  • 50 g seckane mlečne čokolade
  • 100 g izlomljenog keksa
  • 200 g šlag krema

Priprema grčke torte:

Dobro umutite belanca i šećer sve dok ne postane čvrsta smesa. Dodajte mleveni keks, prahe i prašak za pecivo pa dobro sjedinite. Napravite tri ovakve kore.

Dok se one peku, žumanca i šećer kuvajte na pari.

Mleko skuvajte sa šećerom i gustinom i ostavite sa strane da se ohladi.

Kada se oba fila ohlade, dodajte po polovinu količine margarina koji ste prethodno umutili sa šećerom u prahu. Posle toga, dodajte po želji seckanu belu i mlečnu čokoladu kao i izlomljeni keks.

Torta je sada spremna za filovanje: kora, pa prvi fil, kora, pa drugi fil, treća kora i šlag. Možete je ukrasiti po želji.

Prijatno!

(Ona.rs)