Recept za domaće lisnato testo: Pripremite pecivo kao iz bajke za mirisni i ukusni početak dana

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Peciva od lisnatog testa često nađu put do naše trpeze kao prigodna zakusna, posebno kada nam se najave gosti. Bezbroj je načina u kojima možemo da uživamo u ovim specijalitetima, a da ne biste kupovali lisnato testo, najbolje je da ga po ovom receptu napravite kod kuće - sami.

Sastojci za domaće lisnato testo:

  • 500 g brašna
  • 1 šolja tople vode
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 margarin
  • malo soli

Priprema lisnatog testa:

U činiju sipajte toplu vodu pa joj dodajte suvi kvasac i blago promešajte. Ostavite sa strane do 10 minuta da se kvasac aktivira. Posle toga posolite i postepeno dodajte brašno istovremeno mešajući testo.

Lisnato testo treba da bude mekano i lepo zamešeno, da nema grudvica u njemu. Kada ga formirate, oklagijom ga razvucite po radnoj površini u tankom sloju. Potom izrendajte margarin iz frižidera po celoj površini testa. Sada treba da savijete testo tako da dobijete kocku, po svojoj želji ali kako ga sad savijete, tako treba svaki naredni put. Možete prvo levu stranu, pa desnu, pa gornju, pa donju stranu.

Kada formirate kocku, ostavite u frižideru na pola sata, pa posle tog vremena izvadite i oklagijom razvucite, ali ne toliko tanko kao prvi put. Potrudite se da tako razvučeno, zadrži "oštre ivice", odnosno da bude kocka ili pravougaonik. Ponovo napravite kocku onim redosledom kojim ste prvi put preklapali i ponovo neka odstoji u frižideru pola sata.

Potrebno je da ovo uradite tri puta, dakle testo treba da bude tri puta po pola sata. Posle trećeg i poslednjeg puta, razvucite testo kako želite i dalje sa njim možete da radite šta želite. Možete samo premazati belancetom i posuti susam, pa iseći za žu-žu. Možete napraviti pogačice, testo za rol viršle, mini pice i slično. Izbor je na vama.

Prijatno!

(Ona.rs)