Spremite ovo jelo svojim ukućanima danas na veliki praznik: Za sreću i zdravlje cele porodice

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj recept za varicu, koju pripremate u čast Svete Varvare, sjajan je primer tradicionalne hrane koja se sprema za praznični period u srpskom narodu. Jelo je obavezno za 17. decembar, ali se prema običajima jede tek sutradan, na praznik prepodobnog Save, poznatog i kao "savica". Veruje se da ovo jelo donosi sreću, zdravlje i blagostanje porodici, a ujedno je i priprema za Božić.

Sastojci:

  • 1/2 kg pšenice
  • 250 g kukuruza
  • 250 g oraha
  • 6 kašika meda

Priprema:

Priprema žita: Pšenicu i kukuruz prelijte vodom i ostavite malo, kako bi omekšali.

Kuvanje: Nakon toga, dodajte čistu vodu i kuvajte na niskoj temperaturi oko dva do tri sata, dok tečnost ne ispari, a zrna ne omekšaju.

Dodavanje orašastih plodova i meda: U skuvanu mešavinu dodajte med i iseckane orahe. Dobro promešajte.

Posluživanje: Jelo se može poslužiti odmah, ali je još ukusnije ako odstoji nekoliko sati.

Tradicija

Veruje se da je pripremanje varice, kao i njeno konzumiranje, ritual koji obezbeđuje zdravlje i sreću za celu porodicu. Jelo je simbol plodnosti i zaštite, a s obzirom na to da se povezuje sa predbožićnim vremenom, često se smatra kao priprema za dolazak Božića, kada se očekuje božji blagoslov i mir u domu.

Zanimljivo je što je varica, osim u čast Svete Varvare, poznata i kao "savica" jer se jede na praznik Svetog Save, te se time povezuje i sa duhovnim aspektom obeležavanja ovog vremena godine.

(Ona.rs)