Jelo koje je podelilo Srbiju - ili ih obožavate ili ih izbegavate: Ovako se spremaju najukusnije pihtije

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Privatna arhiva

Pihtije su jelo koje izaziva snažne reakcije – dok jedni ne mogu da podnesu ni miris, drugi nestrpljivo čekaju zimu i period slava, kako bi uživali u njihovom nezamenjivom ukusu. Za sve ljubitelje ovog tradicionalnog jela, donosimo recept koji će vas sigurno oduševiti. Iako mnogi pripremaju pihtije samo sa jednom vrstom mesa, pravi majstori tvrde da su najlepše one koje kombinuju svinjetinu i junetinu, stvarajući bogatstvo ukusa.

Sastojci:

  • 1 svinjska butkica
  • 2 svinjske nogice
  • 1/2 junećeg repa
  • 500 g junećeg ribića
  • 1 glavica belog luka
  • so
  • biber u zrnu
  • 4-5 listića lovora
  • voda
  • začinska paprika (za posipanje)

Priprema:

Svinjsku butkicu i ribić isecite na veće komade, a zatim ih zajedno sa repom i nogicama stavite u veću šerpu. Dodajte lovorov list, so, biber u zrnu i glavicu belog luka sa ljuskom. Nalijte vodom da svi sastojci ogreznu i kuvajte na tihoj vatri dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.

Kada je meso kuvano, izvadite ga iz šerpe, a zatim pažljivo odvojite meso od kostiju i masnoće. Supu od kuvanja procedite kako bi bila čista i bistra.

U duboke tanjire rasporedite komade mesa, pa ih prelijte proceđenom supom. Pihtije ostavite na hladnom da se stegnu, a zatim ih, kada se ohlade i učvrste, isecite na kocke željene veličine.

Na kraju, pospite ih sitnom začinskom paprikom i poslužite.

Prijatno!

(Ona.rs)