Bez priganica je Badnje jutro nezamislivo: Ovo je originalni recept s kojim nećete pogrešiti

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Za Badnje jutro miris priganica je neizostavan. Ovi ukusni, mekani "jastučići", prženi do savršenstva, čine pravi praznični ugođaj. S obzirom na to da se Badnji dan posti, priganice su idealno jelo - jednostavne, ali i izuzetno ukusne, koje se tradicionalno služe uz prah šećer, džem ili med.

Ovaj specijalitet, spremljen prema starim domaćinskim receptima, često je pravi ukras doručka. Ove priganice nisu samo obrok, već i simbol ljubavi i topline koja vlada u svakom domu na Badnje jutro.

Srećan Badnji dan, Božić i svi dani po Božiću!

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 12 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 350 ml mlake vode
  • ulje

Priprema:

Zagrejte vodu tako da bude mlaka, pa u nju izmrvite kvasac i dodajte šećer. Nakon otprilike pet minuta dodajte brašno i so.

Testo treba da bude srednje gustine - gušće nego za palačinke, ali ređe nego za kiflice.

Pokrijte posudu u kojoj se nalazi testo prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom mestu oko pola sata.

Pre nego što krenete sa prženjem, nekoliko puta pažljivo prođite varjačom kroz testo kako biste mu dali vazdušastost.

U dubljoj šerpi zagrejte ulje. Kada ulje postane dovoljno vruće, kašikom spuštajte komadiće testa. Pre nego što stavite svaku kašiku testa u ulje, umačite je u hladnu vodu. Ako priganica nije okrugla, oblikujte je prstima pre nego što je spustite u vruće ulje.

Kada priganice porumene i postanu lepe i hrskave, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće. Poslužite ih dok su još tople.

(Ona.rs)