Posna carska pita savršena je za doručak, ali i večeru: Ukus obroka koji se pamti za vreme posta
Vreme je posta, period kada u toku ovih šest nedelja spremamo posnu hranu, pa se domaćice dovijaju kojim receptima da pristupe i tako obraduju svoje ukućane. Jedan od njih je i recept za posnu carsku pitu, koja se olako sprema, a idealna je za doručak ili za laganu večeru.
Sastojci za carsku pitu:
- 300 g kukuruznog brašna
- 2 šolje vode
- 2 briketa spanaća
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 manje crvene paprike
- pola šolje kukuruza
- 1 kašičica praška za pecivo
- so
- malo bibera
Priprema carske pite:
U velikoj činiji pomešajte brašno i dodajte mu vodu. Briket spanaća odledite, iseckajte ako je potrebno i ubacite u činiju sa brašnom. Potom, iseckajte crni luk na sitnije kocke, a crvenu papriku možete i malo krupnije. Kukuruz, ako je iz konzerve, dobro procedite, pa gfa kroz mlaz vode sa česme properite i ponovo dobro ocedite i ubacite u činiju. Na kraju dodajte prašak za pecivo, so i malo bibera.
Smesu dobro promešajte sve dok ne postane glatka. U pleh koji ćete peći carsku pitu, izlijte smesu i poravnajte. Pecite je na 180 stepeni najmanje 30 minuta, sve dok se ne stvori korica na vrhu pite. Kada bude gotova, izvadite je iz rerne i ostavite malo da se ohladi i tek onda isecite na željene komade.
Prijatno!
(Ona.rs)