Riblja čorba po receptu drinskih ribara: Ovo je deo tradicije i priče koje se pričaju pored reke
Ako želite da pripremite pravu riblju čorbu, onu gustu, punog ukusa, koja greje dušu i podseća na stare recepte prenete s kolena na koleno, onda ste na pravom mestu. Ovaj recept su nam otkrili ribari sa Drine, majstori u pripremi jela od sveže ulovljene ribe. Njihova čorba je posebna po bogatom ukusu, jednostavnim sastojcima i tajnom koju su nam poverili – prava riblja čorba ne trpi žurbu!
Ovo nije samo jelo – ovo je deo tradicije i priče koje se pričaju pored reke, uz dobru čašu pića i prijatelje. Probajte je i osetite duh stare ribarske kuhinje!
Sastojci:
- 1,5 kg ribe (najbolje kombinacija šarana, soma i smuđa)
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna
- 1 veza peršunovog lista
- 2 paprike (babura ili ljuta, po želji)
- 2 paradajza ili 200 ml kuvanog paradajza
- 1 kašika aleve paprike
- 1-2 lovorova lista
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica ljute tucane paprike (za one koji vole pikantno)
- 100 ml belog vina
- 1 čaša vode u kojoj se razmuti kašika brašna (opciono, za gušću čorbu)
Priprema:
Očistite ribu, operite je i isecite na veće komade. Možete koristiti i riblju glavu i rep, jer oni daju poseban ukus čorbi.
U veliki lonac sipajte oko 3 litra vode, dodajte sitno seckan crni luk, šargarepu i peršunov koren, kao i lovorov list. Kuvajte na tihoj vatri dok povrće ne omekša.
Kada povrće omekša, dodajte alevu papriku, beli luk, seckanu papriku i paradajz. Ubacite komade ribe i sipajte belo vino. Kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta.
Pred kraj kuvanja dodajte sitno seckan peršunov list, so, biber i ljutu tucanu papriku ako volite pikantniji ukus. Ako želite gušću čorbu, dodajte razmućeno brašno i kuvajte još 5-10 minuta.
Čorbu poslužite toplu, uz domaći hleb ili proju, a uz nju obavezno ide čašica dobre rakije ili belo vino, baš kako to rade ribari sa Drine.
(Ona.rs)