Mimoza salata je kraljica prolećne trpeze: Zbog neobične boje ali i ukusa, mnogima je omiljena

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Mimoza salata je jedna od najlepših, pored ruske salate, i jedna je od onih koje se najčešće nađu na našoj trpezi. Recept za mimoza salatu je jednostavan, a uvidećete da je i jako ukusan.

Sastojci za mimoza salatu:

  • 3 krompira
  • 300 g stišnjene šunke
  • 300 g kačkavalja
  • 4 jajeta
  • 400 ml kisele pavlake
  • 200 g majoneza
  • začini

Priprema mimoza salate:

Krompir oljuštite i skuvajte, kao i jaja. Kada bude skuvan krompir, pa i jaja, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Za to vreme izrendajte šunku i polovinu količine kačkavalja, a drugu polovinu kačkavalja izrendajte na sitnije rende. Kada se krompir ohladi, izrendajte i njega.

Za ređanje ove salate pripremite veću činiju kako bi se presek salate lakše uočio.

Prvo stavite polovinu rendanog krompira, začinite solju i biberom, pa premažite tanak sloj kisele pavlake. Potom poređajte rendanu šunku i premažite majonezom. Pospite preko svega krupno rendani kačkavalj i dva rendana jajeta. Preko svega sipajte kiselu pavlaku.

Ponovite redosled slaganja sastojaka, a salatu završite sitno rendanim kačkavaljem i dekorišite po želji. Rashladite je lepo i poslužite.

Mimoza salata je spremna za posluženje.

Prijatno!

(Ona.rs)