Savršen recept za domaće mantije: Klasika koja oduzima dah, morate ih probati, pravi GURMANSKI užitak

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Mantije su tradicionalno jelo koje je jako popularno na našim prostorima, pa se može praviti u različitim varijantama. Ovaj specijalitet je zapravo vrsta pite koja se pravi od tankog testa punjenog mesom, najčešće jagnjećim ili goveđim, ali i sa raznim začinima. Mantije su poznate po bogatom ukusu, savršenoj teksturi i sočnom punjenju i ovo je jednostavni recept za mantije sa mesom koje možete pripremiti kod kuće.

Sastojci za mantije sa mesom:

  • 500 g mekog brašna
  • 2 jaja
  • 400 ml mlake vode
  • ulje
  • so

za fil za mantije:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • so
  • biber

Priprema mantija:

Pomešajte brašno i so, a jaja posebno umutite. Dodajte im vodu i malo ulja pa spojite sa brašnom. Umesite testo tek toliko da bude mekano, da vam se ne lepi za prste i ostavite ga pokriveno krpom sa strane oko sat vremena.

Potom, podelite na nekoliko jufkica, veličine po želji. Razvijte testo oklagijom u pravougaonik i isecite na kvadrate željene veličine.

Sve sastojke za fil spojite, promešajte i punite isečene kvadrate. Spojite ivice kvadrata, okrenite ih na dole i poređajte na pleh koji ste podmazali uljem.

Mantije sa mesom pecite oko pola sata na 200 stepeni, sve dok ne porumeni. Kada budu gotove, mantije sa mesom izvadite iz rerne i poslužite iz kiselu pavlaku ili kiselo mleko.

Prijatno!

(Ona.rs)