Ove zdrave palačinke su favorit: Za 2 minuta imaćete doručak na vašim tanjirima
Palačinke su mnogima sinonim za udobnost, detinjstvo i brzinski slatki obrok. Ali, u klasičnoj verziji bogatoj belim brašnom, šećerom i uljem, brzo postaju kalorijska bomba koju pokušavamo da izbegnemo kad pazimo na liniju.
Dobra vest - postoji način da uživamo u palačinkama, a da pritom unesemo više proteina, manje ugljenih hidrata i zdravije masnoće. Ove proteinske palačinke su odlična opcija za doručak, užinu posle treninga ili kao zdrava poslastica — zasitne su, hranljive i neverovatno ukusne!
Ovo je recept za 2 porcije, što je oko 6 manjih palačinki.
Sastojci za proteinske palačinke:
- 2 jaja
- 1 zrela banana
- 30 g (oko 3 kašike) ovsenih pahuljica ili ovsenog brašna
- 30 g proteina, ukoliko imate
- 100 ml mleka po izboru (obično, biljno: bademovo, ovseno, sojino)
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- malo cimeta ili ekstrakta vanile
Priprema proteinskih palačinki:
U blenderu pomešajte jaja, bananu, ovsene pahuljice, protein, mleko, prašak za pecivo, so i začine (ako koristite). Mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Zagrejte tiganj (najbolje nelepljivi) i premažite s malo kokosovog ulja ili spreja. Smanjite temperaturu na srednje-nisku i sipajte malu količinu smese (otprilike 2-3 kašike po palačinki).
Palačinke pecite 1–2 minuta sa svake strane dok ne porumene. Poslužite ih toplo — sa svežim voćem, grčkim jogurtom ili malo putera od kikirikija ili badema.
Prijatno!
(Ona.rs)