Ova jela treba da ima SVAKA VIDOVDANSKA TRPEZA: Sigurno niste za svako čuli, oduševiće vas!

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Shutterstock

Vidovdan je jedan od najvažnijih datuma u srpskom narodnom i duhovnom kalendaru. Obeležava se 28. juna u znak sećanja na Kosovsku bitku iz 1389. godine, ali i kao dan vidovitosti, istine i narodnog pamćenja Svetog Vida. Oduvek je bio i poseban trenutak okupljanja, molitve i tišine, ali i trpeze na kojoj se neguje tradicija predaka.

U srpskim krajevima, naročito na Kosovu i Metohiji, Vidovdanska trpeza ima posebno mesto – ne samo kao oblik poštovanja praznika, već i kao izraz identiteta, vere i upornosti naroda da sačuva svoje korene.

Donosimo vam recepte jela koja su se s kolena na koleno prenosila i čuvala kao porodične tajne, a danas i vi možete da ih pripremite kod kuće. Evo kako izgleda prava vidovdanska trpeza:

Birjan – starinsko jelo od pirinča i spanaća

Sastojci:

  • 150 g pirinča
  • 300 g spanaća
  • 1 glavica crnog luka
  • malo ulja
  • 3 jajeta
  • so
  • biber
  • suvi začin 

Priprema:

Propržite sitno seckani luk, dodajte pirinač, začin, so, biber i kratko dinstajte.

Nalijte vodom i kuvajte dok ne omekša. Posebno skuvajte i isecite spanać, pa ga umešajte u pirinač.

Sipajte sve u vatrostalnu posudu, pospite seckanim peršunom i razbijte tri jajeta preko. Zapeći 15 minuta na 200 stepeni, dok se jaja ne ispeku.

Prizrenski ćebap

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg telećih kotleta (može i jagnjetina ili ovčetina)
  • 500 g crnog luka
  • 500 g paprike
  • 2 kg paradajza
  • 1/2 šoljice pirinča
  • 15 komada bamije
  • so, biber
  • ulje

Priprema:

Meso isecite na zalogaje. Ako je u pitanju teletina, skinite je s kostiju i ostavite ih za supu. Junetinu ili ovčetinu blago obarite da omekša. Na ulju izdinstajte crni luk sečen na rebarca, dodajte meso i krčkajte dok sve ne omekša.

U đuveč ređajte redom: pola količine mesa s lukom, posolite i pobiberite, pa poređajte kolutove paprike, bamiju, pirinač, pa opet posolite i pobiberite.

Zatim dodajte ostatak mesa i luka. Sve prelijte šoljicom supe. Na vrh stavite oljušten i na kriške isečen paradajz. Pecite u rerni na 200 stepeni dok paradajz ne uvri, a viljuška lako prolazi kroz meso.

Hočanske baklave – slatki kraj praznične trpeze

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 200 g oraha
  • 4 kašike griza
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g margarina
  • 1 dl ulja

Za sirup:

  • 600 g šećera
  • 2 dl vode
  • 1 limun

Priprema:

Prvo pripremite sirup: kuvajte šećer i vodu 10 minuta, dodajte kolutove limuna i vanilin šećer, pa još kratko kuvajte. Za fil pomešajte mlevene orahe, griz, cimet i malo vode – masa treba da bude gusta.

Koru presavijte napola, na kraj stavite fil debljine oko 1,5 cm i urolajte čvrsto. Ređajte u podmazan pleh, secite na dužinu cigarete. Pre pečenja prelijte rastopljenim margarinom i uljem. Pecite na 220 stepeni oko 20 minuta.

Ohladite i prelijte hladnim sirupom.

Za one koji poste, jedan recept je ubedljivo među omiljenim!

Posni prebranac sa lukom iz rerne

Sastojci:

  • 500 g belog pasulja
  • 4–5 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 lista lovora
  • 1 kašičica aleve paprike (po ukusu može i ljuta)
  • so, biber
  • 100 ml ulja
  • peršun za dekoraciju (opciono)

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i ostavite preko noći. Sutradan ga procedite, nalijte svežom vodom i kuvajte do pola. Dodajte listove lovora dok se kuva.

U drugoj šerpi izdinstajte sitno seckan crni luk na ulju dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i alevu papriku, kratko propržite.

Pasulj procedite i pomešajte sa dinstanim lukom. Posolite, pobiberite i sve dobro sjedinite.

Sipajte u zemljanu posudu ili vatrostalnu činiju, prelijte ostatkom ulja i stavite u rernu da se peče 40–50 minuta na 200 stepeni, dok ne dobije zlatnu koricu.

Po želji pospite seckanim peršunom.

Na Vidovdan se ne zaboravlja ni molitva, ni sećanje, ali ni miris domaće kuhinje.

Ako niste imali priliku da probate ove specijalitete – sada je pravi trenutak da ih unesete u svoj dom. Podelite sa nama kako vi obeležavate Vidovdan i šta se kod vas sprema!

(Ona.rs)