Zaboravljena posna torta naših baka ponovo hit: Ova letnja rapsodija bez mleka i jaja pravi se za 20 minuta!
U vreme posta, dok vrućine stežu, svi tragamo za onim starim, poznatim ukusom koji nas vraća u detinjstvo. Na internetu se ponovo deli recept za tortu koju su naše bake pravile kad "ništa nije smelo da mrsno zamiriše", a svi su svejedno tražili parče više. I što je najbolje – gotova je dok trepneš, bez rerne i komplikacija.
Letnji kolač koji ne traži kompromis: ni sa ukusom ni sa pravilima posta
Ova torta je sve ono što želite kad je napolju +35, a vi ste u gostima, na slavi, ili jednostavno želite da počastite ukućane nečim što ne "greši dušu". Ne sadrži jaja, mleko ni margarin – a opet je kremasta, bogata i topi se u ustima.
Sastojci za posnu tortu iz detinjstva (za kalup Ø 24 cm)
Za podlogu:
- 300 g mlevenog posnog keksa (plazma, petit…)
- 150 ml soka od narandže
- 2 kašike posnog džema (šljiva ili kajsija)
Za beli griz krem:
- 1 l vode
- 6 kašika šećera
- 10 kašika griza
- 100 g kokosa
- 1 kesica vanilin šećera
Za čokoladni preliv:
- 100 g posne crne čokolade
- 2 kašike ulja
Postupak:
Pomešajte mleveni keks, sok i džem. Dobijenu smesu utisnite na dno kalupa sa obručem (ili običnog pleha obloženog papirom za pečenje). Ostavite u frižideru da se stegne dok pripremate krem.
U šerpi zakuvajte vodu sa šećerom i vanilom. Kada provri, postepeno sipajte griz uz neprestano mešanje. Kuvajte nekoliko minuta dok ne zgusne kao puding. Na kraju umešajte kokos i promešajte. Vruć krem sipajte preko keks podloge i izravnajte. Ostavite da se prohladi.
Otopite čokoladu s uljem na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj. Prelijte preko ohlađenog griz fila i ravnomerno rasporedite. Vratite u frižider da se torta potpuno stegne – najbolje preko noći.
Bonus savet:
- U griz možete umešati i kašiku džema za blagu voćnu notu
- Između griza i čokolade – pospite sloj seckanih oraha
- Umesto soka od narandže, možete koristiti crnu kafu za “tiramisu efekat”
- Ako volite voćno – ubacite višnje iz kompota između podloge i fila!
Jedno je sigurno - ova torta ne mora da izgleda savršeno da bi bila savršena. Njena čar je u sećanju na ukuse iz detinjstva, kada se slatko pravilo s ljubavlju, a ne po gramima.
(Ona.rs)