Zaboravljena posna torta naših baka ponovo hit: Ova letnja rapsodija bez mleka i jaja pravi se za 20 minuta!

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

U vreme posta, dok vrućine stežu, svi tragamo za onim starim, poznatim ukusom koji nas vraća u detinjstvo. Na internetu se ponovo deli recept za tortu koju su naše bake pravile kad "ništa nije smelo da mrsno zamiriše", a svi su svejedno tražili parče više. I što je najbolje – gotova je dok trepneš, bez rerne i komplikacija.

Letnji kolač koji ne traži kompromis: ni sa ukusom ni sa pravilima posta

Ova torta je sve ono što želite kad je napolju +35, a vi ste u gostima, na slavi, ili jednostavno želite da počastite ukućane nečim što ne "greši dušu". Ne sadrži jaja, mleko ni margarin – a opet je kremasta, bogata i topi se u ustima.

Sastojci za posnu tortu iz detinjstva (za kalup Ø 24 cm)

Za podlogu:

  • 300 g mlevenog posnog keksa (plazma, petit…)
  • 150 ml soka od narandže
  • 2 kašike posnog džema (šljiva ili kajsija)

Za beli griz krem:

  • 1 l vode
  • 6 kašika šećera
  • 10 kašika griza
  • 100 g kokosa
  • 1 kesica vanilin šećera

Za čokoladni preliv:

  • 100 g posne crne čokolade
  • 2 kašike ulja

Postupak:

Pomešajte mleveni keks, sok i džem. Dobijenu smesu utisnite na dno kalupa sa obručem (ili običnog pleha obloženog papirom za pečenje). Ostavite u frižideru da se stegne dok pripremate krem.

U šerpi zakuvajte vodu sa šećerom i vanilom. Kada provri, postepeno sipajte griz uz neprestano mešanje. Kuvajte nekoliko minuta dok ne zgusne kao puding. Na kraju umešajte kokos i promešajte. Vruć krem sipajte preko keks podloge i izravnajte. Ostavite da se prohladi.

Otopite čokoladu s uljem na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj. Prelijte preko ohlađenog griz fila i ravnomerno rasporedite. Vratite u frižider da se torta potpuno stegne – najbolje preko noći.

Bonus savet: 

  • U griz možete umešati i kašiku džema za blagu voćnu notu
  • Između griza i čokolade – pospite sloj seckanih oraha
  • Umesto soka od narandže, možete koristiti crnu kafu za “tiramisu efekat”
  • Ako volite voćno – ubacite višnje iz kompota između podloge i fila!

Jedno je sigurno - ova torta ne mora da izgleda savršeno da bi bila savršena. Njena čar je u sećanju na ukuse iz detinjstva, kada se slatko pravilo s ljubavlju, a ne po gramima.

(Ona.rs)