Kuvate kukuruz pogrešno ceo život: Šef otkriva trik koji ga pretvara u najlepši letnji prilog

Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Umesto da ga kuvate u vodi kao do sada, probajte ovu začinjenu varijantu – savršenu za roštilj, rernu ili tiganj.

Svi ga kuvamo u vodi, a onda se pitamo zašto je bezukusan

Mnogi od nas s nestrpljenjem očekujemo sezonu kukurza. Lako se sprema, svi ga vole, i deluje kao zdrava zamena za hleb. Ali da budemo iskreni – kuvani kukuruz često završi kao mlak, vodenast i dosadan. Zato je viralan recept šefa Toma Bejtmena (Thom Bateman) sa TikToka pravo otkrovenje.

Umesto da ga kuvate, on predlaže da napravite nešto potpuno drugačije: kukuruzna „rebarce” – začinjene, zapečene i servirane uz osvežavajući limeta-umakom. I jednom kad ih probate, običan kuvani kukuruz će vam zauvek postati prošlost.

Kukuruzna rebarca – sastojci:

Za kukuruz:

  • 2 klipa kukuruza
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica belog bibera
  • 2 kašičice čili ljuspica (može i blagi čili)
  • 2 kašičice mlevenog kumina
  • 2 kašičice dimljene paprike
  • Ulje za prženje

Za umak:

  • 6 kašika kisele pavlake
  • Rendana korica i sok 1 limete
  • Šaka svežeg korijandera (ili peršuna, po ukusu)
  • Prstohvat soli

Kako da ih pripremite:

Isecite kukuruz – prvo svaki klip presecite na pola, pa svaku polovinu po dužini, tako da dobijete „rebarca”.

U činiji pomešajte sve začine – so, biber, čili, kumin i dimljenu papriku.

Ugrejte malo ulja u tiganju (idealno 175°C) i pržite kukuruzna rebarca oko 4 minuta, dok ne postanu hrskava.

Možete ih peći i u rerni ili air fryeru – u tom slučaju pecite na 200°C dok ne dobiju zlatnu koricu.

U činiji pomešajte sve sastojke za dip i služite uz vruća kukuruzna rebarca.

Bonus savet šefa kuhinje

„Ova rebarca su idealna za roštilj, ali ja ih najviše volim iz tiganja – tada začini najviše dolaze do izražaja,” kaže šef Bejtmen.

Zašto će vas svi pitati za recept

Osim što izgledaju atraktivno, ova kukuruzna rebarca su pikantna, sočna i neverovatno aromatična. Mogu da se jedu rukama, savršena su za letnje večere napolju i ne treba vam ni tanjir.

U komentarima na TikToku svi se slažu: „Nikad više neću da kuvam kukuruz!”

Probajte i Vi – i javite nam kako je ispalo!

(Ona.rs)