Miris detinjstva i domaće kuhinje: Punjene paprike koje mame osmeh na lice

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Kada u kući zamirišu punjene paprike, znamo da nas čeka pravi porodični ručak. Ovo jelo, čiji je recept jednostavan, spaja jednostavne sastojke i bogat ukus koji greje dušu.

Sastojci za punjene paprike:

  • 10 paprika
  • 600 g mlevenog mesa
  • 100 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika seckanog peršunovog lista

sastojci za sos za punjene paprike:

  • 100 ml ulja
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml mlake vode
  • 500 ml soka od paradajza
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 2 kašike šećera

Priprema punjenih paprika:

U šerpu sipajte ulje, dodajte brašno i propržite ga. Dodajte mlevenu papriku, promešajte i zalijte paradajz-sokom i vodom. Promešajte tako da ne bude grudvica, pa dodajte i ostale začine.

Paprike operite i očistite iznutra. Oljuštite crni luk, pa ga sitno iseckajte i stavite u posudu. Pirinač operite i stavite ga zajedno sa lukom, pa dodajte meso, so, mlevenu papriku, biber i ostale začine po želji.

Sve promešajte i stavite u frižider na sat vremena, a onda mesom napunite paprike i poređajte u dublju šerpu. Pripremljen sos prelijte preko poređanih paprika. Na šerpu stavite poklopac i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko dva sata.

Punjene paprike služite tople uz pire krompir i sezonsku salatu.

(Ona.rs)