Spanać koji nestaje sa stola: Zapečen u rerni, kremast i pun sira – pravi porodični hit

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Ako je spanać za Vas sinonim za dosadnu zdravu hranu iz detinjstva – vreme je da promenimo tu priču. Zaboravite na bljutave kaše i obavezne tanjire iz obdaništa. Ovaj recept pravi je dokaz da spanać može biti gurmanski, kremast i pun ukusa – i da nestane sa stola pre glavnog jela.

Bilo da ga pripremate kao prilog ili lagani ručak uz krišku hleba i čašu jogurta, zapečeni spanać sa sirom i pavlakom vraća ovog zelenog klasika u igru – u najukusnijem mogućem obliku.

 Sastojci:

  • 500 g svežeg spanaća (ili 300 g blanširanog)
  • 200 ml kisele pavlake
  • 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • 1 jaje
  • 150 g izmrvljenog feta sira (ili mladog sira)
  • 50 g rendanog kačkavalja (za posipanje)
  • 1 čen belog luka (sitno seckan ili izrendan)
  • So, biber i malo muskatnog oraščića po ukusu
  • Maslinovo ulje za podmazivanje

Priprema:

Spanać operite i blanširajte 2–3 minuta u kipućoj vodi. Zatim procedite, ohladite i dobro ocedite višak tečnosti. Isecite ga sitno.

U velikoj činiji sjedinite pavlaku, jaje, izmrvljeni feta sir, beli luk, so, biber i malo narendanog muskatnog oraščića.

Dodajte spanać u smesu i dobro promešajte da se sve sjedini.

Podmažite vatrostalnu posudu maslinovim uljem i sipajte pripremljenu smesu. Poravnajte je i odozgo pospite rendanim kačkavaljem.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20–25 minuta, dok ne porumeni i uhvati hrskavu koricu.

Saveti i varijacije

Možete dodati i kašiku griza ili ovsene pahuljice ako želite da masa bude kompaktnija.

Umesto feta sira, probajte i ricottu ili mladi kravlji sir za blaži ukus.

Ako vam ostane – sutradan je još bolji, pogotovo hladan uz paradajz-salata!

(Ona.rs)