Doručak iz snova: Jaja u sosu od paradajza sa slaninom i začinima

K. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto:Shutterstock

Ako volite da vam jutra mirišu na nešto toplo, začinjeno i drugačije – šakšuka je idealan recept za vas. Ovaj raskošni doručak sa Bliskog istoka i iz severne Afrike poslednjih godina osvojio je svet, a sada sve češće osvaja i naše trpeze. Iako zvuči egzotično, priprema je jednostavna, a glavni sastojci su oni koje već imate kod kuće – jaja, paradajz, crvena paprika i luk.

Ono što šakšuku izdvaja jeste način na koji se sve sjedinjuje – u tiganju se pravi bogat, gust sos od paradajza i začina, u koji se zatim lagano umešavaju jaja, koja se kuvaju dok ne postanu taman toliko meka da se nožem otvore i razliju preko hleba. Dodajte i malo slanine, domaće kobasice ili čak komadić sira, i imaćete obrok koji će vas držati sitim satima. Idealna je i za kasni doručak, nedeljni brunch ili laganu večeru.

U nastavku sledi recept koji možete prilagoditi svom ukusu – neka vam šakšuka miriše na kuću, ali i na svet.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 300 g paradajz pelata ili domaće šalše
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 100 g slanine (ili kobasice/domaće pršute po izboru)
  • prstohvat kurkume
  • mlevena slatka paprika
  • suva ili sveža majčina dušica
  • seckani peršun
  • so i biber po ukusu
Foto:Shutetrstock

Priprema:

Iseckajte luk, beli luk i crvenu papriku na sitno. Slaninu isecite na tanke listiće.

U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa propržite slaninu dok ne postane hrskava.

Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta.

Ubacite papriku i pržite još par minuta, dok ne omekša. Dodajte beli luk i kratko propržite.

Sipajte paradajz, posolite, pobiberite i dodajte sve začine po ukusu (kurkuma, paprika, majčina dušica).

Poklopite i krčkajte na laganoj vatri oko 10 minuta, dok se sos lepo zgusne.

Kašikom napravite udubljenja u sosu i u svako ubacite po jedno jaje.

Poklopite ponovo i kuvajte još oko 10 minuta, dok se jaja ne stegnu.

Po želji, pred kraj kuvanja možete posuti malo rendanog sira preko.

Na kraju, pospite sa još malo majčine dušice i svežim peršunom.

Poslužite toplo, uz tostirani hleb ili somun koji će upiti svaki zalogaj ovog aromatičnog, bogatog jela.

(Ona.rs)