Napravite kuvani paradajz po starom ukusu: Uz 1 sastojak biće savršen, garantuje savršen šmek

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Kuvani paradajz je jako ukusan dodatak jelima, mnogi ga koriste kao osnovu za soseve, čorbe ili zimnicu. Kuvani paradajz krije brojne benefite koje često zanemarujemo, a bilo da ga konzumirate zbog ukusa ili zdravlja, njegov recept je jednostavan i dopašće se svima koji ga budu probali.

Sastojci za kuvani paradajz:

  • 10 kg paradajza
  • 5 ravnih supenih kašika soli
  • kesica vinobrana
  • 2 vezice peršunovog lišća

Priprema kuvanog paradajza:

Operite paradajz, očistite deo oko peteljki, pa plodove krupno isecite i sameljite na mašini za meso. Prilikom mlevenja koristite najkrupnije sito, da se paradajz ne bi pretvorio u sok.

Samleven paradajz sipajte u veliku šerpu, dodajte mu so, vinobran i peršunovo lišće koje ste prethodno iseckali. Sve dobro promešajte velikom drvenom varjačom i ostavite da odstoji barem dva sata.

Još jednom dobro promešajte paradajz, pa ga sipajte u tegle ili staklene flaše sa širokim otvorom, hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.

Ukoliko volite ljući ukus, zajedno sa paradajzom sameljite i nekoliko ljutih papričica. Kuvani paradajz je spreman za konzumiranje.

Prijatno!

(Ona.rs)