Domaći sok od grožđa osvaja prvo mesto: Oduševiće vas, pripremite ga po domaćem receptu

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: shutterstock

Ako tražite recept koji će vas mirisom i ukusom vratiti u detinjstvo, onda je domaći sok od grožđa pravi izbor. Bez dodatnih konzervansa i veštačkih boja, ovaj sok je ne samo zdrav, već i pun prirodne slasti koju samo zrelo grožđe može da pruži. Recept je kratak, a priprema je jednostavna. Rezultat je osvežavajuće piće koje možete čuvati i uživati u njemu tokom cele godine.

Sastojci za sok od grožđa:

  • 5 kg crnog ili belog grožđa (po izboru, zrelog i slatkog)
  • 1 l vode
  • 500–700 g šećera (po ukusu)
  • po želji: sok od jednog limuna (za svežinu i duže čuvanje)

Priprema soka od grožđa:

Operite grožđe i skinite bobice sa peteljki. Proverite da nema trulih ili oštećenih bobica. U velikom loncu pomešajte grožđe i vodu. Stavite na srednju vatru i kuvajte dok grožđe ne omekša i ne počne da puca – otprilike 20–30 minuta. Povremeno mešajte i pritiskajte bobice varjačom kako bi pustile što više soka.Kada se smesa prohladi, procedite je kroz gustu cediljku ili gazu. Dobijeni sok sipajte u čist lonac.

Dodajte šećer (količina zavisi od slatkoće grožđa i vašeg ukusa) i sok od limuna ako koristite. Vratite sok na ringlu i kuvajte još 10–15 minuta dok se šećer potpuno ne rastvori.

Vreo sok sipajte u prethodno sterilisane staklene flaše. Odmah ih zatvorite i okrenite naopačke na nekoliko minuta da se vakumiraju. Ostavite da se potpuno ohlade.

Prijatno!

(Ona.rs)

Teme