Izuzetno star recept koji čuvamo od zaborava: Neodoljiva poslastica iz Patinog kuvara

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoji nešto gotovo magično u starinskim kolačima – miris koji ispunjava kuću, nežna tekstura koja se topi u ustima i ukus koji nas vraća u detinjstvo, kada su bake i majke stavljale srce u svaku koru i svaku kašiku. Takvi recepti nisu samo poslastica, oni su deo porodične tradicije, priča koje se prenose generacijama i uspomene koje se pamte.

Jedan od takvih dragulja je bosanski sevdidžan, kolač starinski, jednostavan, ali bogat i sočan, iz Patinog kuvara. Njegov recept potiče iz vremena kada su se kolači pripremali polako, sa pažnjom i ljubavlju, i svaki zalogaj je nosio toplinu doma i radost okupljanja.

Sastojci:

Za: 8 osoba
Priprema: 60 minuta

Za kolač:

  • 4 jajeta
  • 50 g prah šećera
  • 130 g istopljenog putera
  • 150 g griza
  • 35 g brašna
  • Korica 1 limuna, izrendana
  • 200 ml slatke pavlake

Za agdu / preliv:

  • 350 g šećera
  • 300 ml vode
  • 2 kesice vanilinog šećera

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca i ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoje.

Umutiti belanca sa vrlo malo soli i ostaviti sa strane.

Hladnu pavlaku umutiti i ostaviti.

Umutiti kratko žumanca, dodati prosejan šećer u prahu i umutiti u svetlu i gustu masu. Dodati otopljen i prohlađen puter i koricu limuna.

Prosejati brašno i izmešati ga sa grizom, dodati u masu od žumanaca i sjediniti mikserom. Postepeno dodavati pavlaku i sjediniti, a belanca dodati u tri-četiri puta, mešajući spatulom nežnim pokretima od dole prema gore.

Pleh 32x20 cm isprskati sprejom za pečenje, sipati masu, poravnati i peći na 165°C oko 30–40 minuta. Proveriti čačkalicom da li je pečeno.

Dok se kolač peče, pripremiti preliv: u šerpu staviti šećer, vodu i vanilin šećer, skuvati i vruć preliv polako preliti preko vrućeg kolača.

Ostaviti da se dobro ohladi, iseći na kocke i poslužiti.

Saveti iz starinskog recepta:

Žumanca se mogu mutiti duže da masa postane još svetlija i penasta.

Kolač se može peći u manjem plehu ako želite deblje kocke.

Agda (preliv) se u originalu kuvala sa mahunom vanile, ali kesice vanilinog šećera daju sličan miris i ukus.

(Ona.rs)