Recept za najbolji kupus ribanac koji ste ikad probali: Zimnica koja postaje kraljica svake trpeze

Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Kupus ribanac je jedna od onih zimskih stvari koje ili uradiš kako treba ili ne radiš uopšte. Ključ je u dobrom kupusu i tačnoj meri soli. Sve ostalo je rutina.

Sastojci za kupus ribanac:

  • glavice kupusa (onoliko koliko želite da kiselite)
  • so (20–25 g soli na 1 kg narendanog kupusa)
  • po želji: malo bibera u zrnu, kim, 1–2 narendane šargarepe

Priprema:

Očistite kupus tako što ćete skinuti spoljne listove i izvaditi tvrdu dršku iz sredine. Kupus narendajte što sitnije (može na rende, secka ili rezac za kupus). Merite kupus dok ga rendate, da znate koliko soli ide.

U velikoj vangli pomešajte kupus sa potrebnom količinom soli. Rukama dobro izgnječite dok ne počne da pušta sok. To je važno, jer sok mora da se stvori pre nego što se kupus prenese u teglu ili bure.

Ako želite bogatiji ukus, dodajte malo bibera u zrnu, kim ili narendanu šargarepu.

Foto: Shutterstock/Kiian Oksana

Kupus prebacujte u čistu teglu ili bure u slojevima, i svaki sloj jako pritisnite pesnicom ili drvenom kašikom da izbacite vazduh. Cilj je da kupus bude potpuno potopljen u vlastitu tečnost.

Ako nema dovoljno soka, napravite blagu slanu vodu: u hladnu prokuvanu vodu dodajte malo soli i dolijte samo toliko da kupus bude pokriven.

Teglu ili bure ostavite 3-5 dana na toplom mestu da fermentacija krene. Videćete mehuriće i čućete lagano šištanje, a to znači da je proces normalan.

Nakon toga, premestite na hladnije mesto (balkon, podrum ili špajz). Kupus uvek mora da bude potopljen u tečnosti da ne bi uhvatio plesni.

Kupus će biti blag posle oko 10 dana, a potpuno kiseo posle 2-3 nedelje, zavisno od temperature.

(Ona.rs)