Najjeftiniji, a najukusniji kolač ikada: 3 sastojka i 5 minuta za dezert koji će vas raspametiti

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Ponekad su najjednostavnije stvari i najslađe. Ovaj kolač koji se pravi "za 5 minuta" dokaz je da vam ne treba ni sat vremena u kuhinji, ni deset kojekakvih sastojaka i filova, da biste dobili desert koji osvaja na prvi zalogaj. Sve što vam je potrebno su tri sastojka, malo pažnje i ruka za mešanje – i čarolija je tu.

Brzi desert koji svi mogu napraviti

Ovaj recept je postao hit na mrežama jer je jednostavan, brz i vizuelno atraktivan. Idealan je kada vam stižu neočekivani gosti ili kada jednostavno želite da se počastite nečim slatkim, a nemate vremena za pečenje.

Još jedna prednost, lako ga možete prilagoditi: promenom soka menjate i boju i ukus, pa svaki put možete stvoriti novu kombinaciju.

Sastojci za kolač od 5 minuta:

  • 100 g šećera
  • 1 litar soka (ili 5 čaša, po izboru: narandža, višnja, breskva…)
  • 120 g kukuruznog skroba (oko 1 šolja)
  • kokos za posipanje (opciono)

Priprema: 5 minuta i gotovo

Zagrejte sok: Sipajte sok u šerpu i stavite na laganu vatru.

Dodajte skrob: Postepeno dodajte kukuruzni skrob uz stalno mešanje kako bi smesa bila potpuno glatka.

Zasladite: Dodajte šećer i mešajte dok se smesa ne zgusne do konzistencije pudinga. Stalno mešanje je ključno da ne bi nastale grudvice.

Hlađenje i serviranje

Kalupe prethodno nakvasite hladnom vodom – to olakšava vađenje kolača.

Sipajte smesu u kalupe, ostavite da se stegne i lagano ohladi.

Kada je kolač čvrst, izvadite ga iz kalupa i po želji uvaljajte u kokos.

Poslužite odmah ili ostavite u frižideru da bude osvežavajući desert.

Saveti za varijacije

Eksperimentišite sa voćnim sokovima i bojama: višnja daje ružičastu, narandža zlatnu, miks bobičastog voća pravi šarenu paletu.

Kolač možete iseći na kockice ili poslužiti u mini kalupima za elegantan izgled na proslavama.

Dodajte malo rendane čokolade ili orašastih plodova za bogatiji ukus.

Jednostavno, brzo i efektno – ovaj kolač dokazuje da brzina ne znači kompromis sa ukusom.

(Ona.rs)