Najbolji domaći recept za bajaderu: Čokoladni kolač koji se topi u ustima, oduševiće sve ljubitelje slatkiša
Bajadera je poslastica koja osvaja bogatim čokoladnim ukusom i sočnom teksturom, idealna za sve ljubitelje slatkiša. Ovaj domaći recept za bajaderu donosi savršen balans ukusa koju možete pripremiti u kućnoj atmosferi, bez potrebe za profesionalnim veštinama.
Sastojci za bajaderu:
- 250 ml vode
- 600 g šećera
- 200 g putera
- 200 g mlevenih kikirikija
- 250 g mlevenog keksa
- 100 g mlečne čokolade
za preliv:
- 1 kašika putera
- 100 g mlečne čokolade
- 3 kašike mleka
- 3 kašike ulja
Priprema bajadera:
U šerpu sipajte vodu i šećer i pustite da provri. Posle ključanja sklonite šerpu sa ringle i ubacite kikiriki, keks i puter, pa dobro izmešajte dok se sve lepo ne sjedini i dok ne postane homogena smesa.
Posle dobrog mešanja, dobijenu smesu podelite na dva dela, odnosno prebacite u dve činije. U jednu činiju ubacite otopljenu mlečnu čokoladu, a drugi ostavite takav kakav jeste.
Odaberite tacnu na kojoj će biti bajadera, pa prvo rastanjite tamniji deo odnosno onaj u koji ste stavili čokoladu, pa preko toga onda i onaj svetliji deo. Ostavite u frižider da se lepo ceo kolač stegne i za to vreme pripremite glazuru.
Na pari otopite čokoladu sa puterom, mlekom i ulje, pa mešajte dok se sve ne otopi i ne sjedini.
Preko dobro ohlađenog kolača sipajte glazuru i vratite u frižider da se lepo stegne. Posle nekoliko sati, a možete držati i tokom noći, izvadite i isecite na željene komade. Bajadera je spremna i možete je poslužiti uz kafu ili čaj.
Prijatno!
(Ona.rs)